Politie onderzoekt beelden laatste cafébezoek Zeegers

In het onderzoek naar de dood van Bram Zeegers, de voormalige rechterhand van Endstra en getuige tegen Willem Holleeder, heeft de recherche camerabeelden in beslag genomen van een Amsterdams restaurant....

Van onze verslaggevers Menno van Dongen en Marc van den Eerenbeemt

Maandagavond at Zeegers met zijn Braziliaanse vriendin Shirley O. in restaurant Klein Kalfje aan rivier de Amstel. Tegen tien uur rekenden zij af en verhuisden ze naar restaurant Sophia in Amsterdam-Zuid. Daar werden de twee volgens de Amsterdamse televisiezender AT5 vastgelegd op een bewakingsvideo.

Eigenaar Wim Hoopman van Sophia vertelt op de zender dat Zeegers en zijn vriendin ruzie kregen en apart vertrokken. De twee kwamen weer samen in de woning van Zeegers aan de De Lairessestraat, niet ver van het restaurant.

Om ongeveer drie uur 's nachts werd vanuit zijn huis alarmnummer 112 gebeld. Ambulancepersoneel vond Zeegers in het bad. 'Levensreddende handelingen' mochten niet meer baten. Shirley O. wordt zeer onwel naar het ziekenhuis vervoerd. Daar wordt zij aangehouden in het kader van het onderzoek naar de dood van Zeegers. De twee hebben mogelijk vervuilde cocaïne gebruikt.

Afgeperst
Shirley O., een 34-jarige Braziliaanse medewerkster van Café Carmen in Amsterdam-Zuid, is vorig jaar afgeluisterd in het onderzoek naar afpersingspraktijken van Willem Holleeder. Dat meldt weekblad Vrij Nederland donderdag op haar website. De recherche ontving eind 2005 informatie dat haar werkgever en vriend Joop de B. door Holleeder zou worden afgeperst.

‘Willem Holleeder heeft de vrijdag na de moord op Evert Hingst een bezoek gebracht aan Carmen Café’, zo meldt een informant volgens het weekblad in november 2005 aan de Criminele Inlichtingen Eenheid van het Amsterdamse politiekorps. ‘Hij heeft toen een gesprek gehad met Joop de eigenaar (Joop de B. (48), red.). Willem zou aan Joop gevraagd hebben of er politie bij hem was geweest om te vragen over de liquidatie op Hingst. Willem zou hierna wat bedreigende uitlatingen gedaan hebben. Na dit gesprek is Joop angstig geworden.’ Joop de B. zit nu vast op verdenking van drugshandel.

In maart 2006 komt opnieuw informatie binnen. Nu bij de CIE van de Nationale Recherche, aldus Vrij Nederland. In het proces-verbaal staat dat: ‘De eigenaar van Café Carmen afgeperst is door Dino S. en Willem Holleeder.’ Dat is voor de politie reden om Carmen Café en Shirley O. af te luisteren.

Anonieme getuige
Crimineel 'Y', getuige in het Holleeder-proces, wordt vandaag gehoord in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp. De man kan volgens Holleeder en advocaat Jan-Hein Kuijpers meer vertellen over het criminele leven van vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De getuige, verschenen op verzoek van de verdediging, wordt gehoord achter gesloten deuren. Willem Endstra stond behalve als vastgoedhandelaar ook bekend als witwasser. Via zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan investeerden criminelen tientallen miljoenen euro's in vooral Amsterdams onroerend goed.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Holleeder van afpersing van Endstra. De verdachte zegt dat Endstra niet werd afgeperst, maar onder grote druk stond van zijn criminele investeerders. De vastgoedbaas werd in mei 2004 geliquideerd.

Meer over