Politie Miami vindt 21,6 miljoen euro verborgen in zolder drugsdealer

De politie van Miami heeft de grootste criminele geldvangst gedaan in zijn bestaan. In het huis van een drugsdealer werd 24 miljoen dollar, zo'n 21,6 miljoen euro, drugsgeld gevonden. Het grootste deel van de duizenden 100 dollar-biljetten was verstopt in 24 plastic tonnen die zorgvuldig waren verborgen achter een gipswand bij de zolder. Het enorme bedrag zou volgens de politie zijn verdiend met de handel in marihuana en de teelt van de drugs.

Redactie
De 24 miljoen dollar die in het huis werd gevonden. Beeld Miami Dade Police
De 24 miljoen dollar die in het huis werd gevonden.Beeld Miami Dade Police

Het chique huis in de buurt Miami Lakes is van Luis Hernandez-Gonzalez (44) die woensdag samen met zijn zus Salma (32) werd gearresteerd in een grote drugszaak.

In het kantoor van het tuinmaterialenbedrijf van de broer vond de politie eerst 180 duizend dollar aan geld. Ook werd hasj aangetroffen. Toen agenten daarna zijn woonhuis in een beveiligd deel van Miami Lakes onderzochten, stuitten ze op diverse plekken in de woning op contant geld dat goed was verborgen.

Het grootste deel werd echter door stomverbaasde rechercheurs ontdekt in de verborgen ruimte. Deze kon alleen via de zolder worden bereikt. Voor de ruimte stond een beeld van Sint Lazarus, een katholieke heilige die populair is op Cuba en bij aanhangers van de Santería-religie die veel volgelingen heeft op het eiland en op Puerto Rico. Volgens de politie werd het tuinbedrijfje door Hernandez-Gonzalez als dekmantel gebruikt voor zijn activiteiten in de groeiende marihuanahandel in Miami. Ook zou hij materialen hebben geleverd aan anderen om marihuana te telen.

Tuinieren

Een rechter oordeelde dat Hernandez-Gonzalez alleen op borgtocht mocht worden vrijgelaten als hij vier miljoen dollar neertelde. Dit geld, aldus de rechter, mocht echter geen crimineel geld zijn. 'Voor een man met twintig miljoen dollar verstopt in zijn muren, is zo'n hoog bedrag vereist', aldus aanklager Adam Korn voigens de Miami Herald tijdens een zitting over de hoge borgtocht.

Maar de advocaat van de verdachte zei dat het OM te snel conclusies trok over waar de miljoenen mee zijn verdiend. 'Ik begrijp dat hij een erg succesvol bedrijf had, wat op zich niet onwettig is', aldus advocaat Frank Gaviria. Hernandez-Gonzalez wordt ook witwassen en het illegaal bezit van een vuurwapen ten laste gelegd. De politie bevond bij de huiszoeking ook een Tec 9-machinepistool.

De DEA begon in 2010 een onderzoek naar de man toen hij in een gesprek met een informant openlijk de handel in marihuana besprak. De DEA kocht via informanten vervolgens marihuana bij hem. Pas in de afgelopen drie maanden sloeg de DEA hun slag. Op de website van zijn bedrijfje Blossom Experience houdt Hernandez-Gonzalez de klanten voor dat ze kunnen rekenen op 'ongeëvenaarde service en hulp bij alles wat u nodig hebt op het gebied van tuinieren.'

Meer over