nieuwsdrugsvangst

Politie meldt grootste vondst van crystal meth ooit in Europa: 2.500 kilo in Rotterdam

De landelijke recherche heeft vorige week in een bedrijfspand in Rotterdam 2.500 kilo methamfetamine ofwel crystal meth gevonden. De straatwaarde van de drugs bedraagt honderden miljoenen euro’s. Het gaat om de grootste crystal meth-vangst die ooit in Europa heeft plaatsgevonden, zo maakte de politie woensdagochtend bekend.

Vondst van 2.500 kilo methamfetamine. Beeld Politie.nl
Vondst van 2.500 kilo methamfetamine.Beeld Politie.nl

De 2.500 kilo lag in een verborgen ruimte van het Rotterdamse bedrijfspand. De politie viel het gebouw binnen na uitvoerig rechercheonderzoek. Aanvankelijk troffen de agenten ‘niet direct iets opvallends aan in het pand’, aldus een woordvoerder. Maar ze constateerden wel dat de binnenmaat van de bovenverdieping van het gebouw kleiner was dan de buitenmaat.

Bij nader onderzoek bleek dat er over de hele breedte van het pand een voorzetmuur was gemetseld, met daarachter een verborgen ruimte. In deze ruimte werd de crystal meth aangetroffen. Die zat verpakt in een groot aantal tassen. De enorme lading drugs is inmiddels vernietigd in een oven, meldt de politie.

In hetzelfde rechercheonderzoek werd ook een inval gedaan in een loods in Utrecht. Daar werd in totaal 17.500 liter aan chemicaliën aangetroffen die gebruikt worden voor het ‘wassen’ van cocaïne en de productie van synthetische drugs.

Uitgeholde stenen

In het pand vond de recherche ook ‘uitgeholde stenen’. Die werden volgens de politie waarschijnlijk gebruikt voor de smokkel van crystal meth. Nederland staat vooral bekend als doorvoerland van de hard drugs. Voor welk land of welke landen de drugs bestemd waren, wordt nog onderzocht. Verdachten zijn er nog niet aangehouden. Volgens de politie is het rechercheonderzoek naar de drugslijn nog in volle gang.

Crystal meth, vooral bekend van de Netflix-serie Breaking Bad, is een hard drug die in Nederland niet zo heel veel wordt gebruikt, zeker niet in vergelijking met sommige andere landen. Maar het wordt hier wel steeds vaker geproduceerd, constateert de politie. Dit jaar zijn al zeker vier methamfetamine-laboratoria opgerold. De bekendste inval was die op een drugsboot in Moerdijk, waarbij ook enkele Mexicaanse verdachten werden aangehouden. Ook bij een ander lab bleken Mexicanen betrokken te zijn – die constatering bevestigt vermoedens dat de Mexicaanse drugsmaffia Nederland steeds meer als uitvalsbasis gebruikt.

Meer over de opmars in Nederland van crystal meth

Crystal meth, een heftige drug die elders in de wereld al ware verslavingsepidemieën veroorzaakt, lijkt ook in Nederland in opmars. Vooral in de gayscene wint ‘Tina’ als seksdrug aan populariteit. ‘Levensgevaarlijk’, aldus een ex-verslaafde.

Afkicken van crystal meth is moeilijk, ondervond vijftiger Jasper (niet zijn echte naam): ‘Je wordt erg depressief, vermoeid en krijgt zelfmoordgedachten. Uit statistieken die ik op internet vond, blijkt dat slechts 7 procent van de gebruikers ervan afkomt. Een stuk minder dan bij heroïne.’

Het is aan de Nederlandse politie te danken dat de FBI een compleet beeld kreeg van de organisatie van de beruchte drugsbaas ‘El Chapo’. Een specialistisch team van de politie tapte anderhalf jaar diens communicatie af.

In de haven van Moerdijk deed de politie in mei een ‘unieke vondst’: een groot drugslab voor de productie van crystal meth in het ruim van een 85 meter lang vrachtschip. Een Bredase schipper en drie Mexicanen zijn aangehouden. Zit hier de Mexicaanse drugsmaffia achter?

Meer over