Politie let op bumperklevende truckers

DEN HAAG (ANP) - De politie let vanaf maandag extra op vrachtwagenchauffeurs die bumperkleven of op de vluchtstrook rijden. Uit onderzoek blijkt dat het gedrag van chauffeurs vaak de oorzaak van ongelukken is.

Justitie laat de controles houden, omdat het onverantwoord zou zijn te wachten op de resultaten van nader onderzoek. De gevolgen van ongevallen met vrachtwagens zijn groot, aldus het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).

Volgens justitie zijn er vrijwel dagelijks ongevallen met vrachtwagens. ,,Bij veel ongevallen speelt het gedrag van de chauffeur een belangrijke rol. Levensgevaarlijke situaties ontstaan wanneer de chauffeur onderweg de kaart leest, aan het bellen is of andere dingen doet die afleiden. Dat uit zich vaak in onvoldoende afstand houden en slingerend rijgedrag.''

Positieve reacties

Verladersorganisatie EVO heeft begrip voor de extra controles. ,,Ieder ongeval is er één te veel.'' De belangenclub noemt de controles ,,prima, zolang er maar geen hetze ontstaat tegen het vrachtverkeer. Want slechts 1,2 procent van de totale 'filezwaarte' is het gevolg van incidenten met vrachtauto's.''

EVO wijst er verder op dat het goederenvervoer al initiatieven heeft ontplooid om het vrachtverkeer veiliger te maken. De organisatie denkt bijvoorbeeld aan cursussen waarbij chauffeurs leren hoe ze hun lading het beste vast kunnen zetten. Het risico dat een vrachtwagen kantelt, kan zo afnemen. EVO benadrukt dat ongevallen met vrachtwagens ook erg vervelend zijn voor de ondernemers. Die kunnen na een ongeval de vrachtauto een tijd niet gebruiken, moeten de schade betalen en de lading op een ander voertuig overladen.

Meer over