Politie jaagt op politici Filipijnse oppositie

MANILLA (ANP) - De Filipijnse politie heeft zaterdag zeker een links congreslid gearresteerd in verband met de vermeende couppoging tegen president Arroyo. Crispin Beltran werd thuis ingerekend, maakte zijn partij Bayan Muna bekend.

Volgens televisieberichten is hij wegens staatsondermijnende activiteiten gearresteerd. De politie probeerde ook twee andere congresleden van Bayan Muna te arresteren maar zij wisten te ontkomen. Rafael Mariano en Satur Ocampo konden wegglippen tijdens een persconferentie in een hotel in Manilla.

De actie volgt op het afkondigen van de noodtoestand op vrijdag door Arroyo. Afvallige officieren in het leger gesteund door burgers zouden volgens de autoriteiten een alliantie hebben gevormd met linkse groeperingen om de regering ten val te brengen.

Oppositiekrant gesloten

De Filipijnse autoriteiten hebben vrijdagnacht het kantoor van de oppositiekrant Daily Tribune gesloten. Bij twee andere dagbladen hebben zich agenten op de redacties geposteerd in afwachting van verdere orders. De kranten staan bekend om hun kritiek aan het adres van president Arroyo.

,,Men heeft mij geïnformeerd dat ik wordt gezocht en dat mijn naam op de lijst van de te arresteren personen staat'', aldus de directrice en hoofdredactrice van de Tribune, Ninez Cacho-Olivares. ,,Ik vertrok om 21.30 uur van kantoor. Kort na middernacht is de politie onze kantoren ingegaan en heeft kranten en documenten in beslag genomen. Het kantoor is verzegeld en er zijn agenten geposteerd bij de ingang.''

Radio- en televisiebazen kregen vrijdag bezoek van het commissariaat van media om de gevolgen van de nieuwe situatie in het land voor de radio en televisie te bespreken. Daarbij kregen ze te horen zich vooral verre te houden van uitzendingen waarin steun wordt gegeven aan diegenen die oproepen tot het afzetten van Arroyo.

Meer over