'Politie in Rio wil IOC-preses Bach horen over verdacht mailverkeer'

De politie in Rio de Janeiro wil graag met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een gesprek hebben over e-mailverkeer met onder anderen het eerder opgepakte IOC-lid Patrick Hickey uit Ierland. Dat meldt The Times donderdag. Hickey wordt verdacht van illegale handel in tickets voor de Spelen.

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Beeld ap
Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC)Beeld ap

De Duitse IOC-topman Bach ontbrak woensdag bij de opening van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, omdat hij volgens de organisatie IPC de staatsbegrafenis wilde bijwonen van de vroegere bondspresident Walter Scheel.

Bach is niet van plan om later alsnog naar Rio te reizen. Volgens het IPC is het voor hem niet mogelijk gebleken daarvoor tijd vrij te maken in zijn agenda. Het is vrij ongebruikelijk dat de IOC-voorzitter zich helemaal niet laat zien bij de Paralympische Spelen, die nog tot 18 september in Brazilië voortduren.

Hickey werd vorige maand tijdens de Olympische Spelen in Rio opgepakt op verdenking van onder meer betrokkenheid bij illegale handel in olympische toegangskaarten. Het IOC-lid en tevens voorzitter van het Europees Olympisch Comité (EOC) wordt verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en illegale kaartverkoop. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij voor maximaal zeven jaar achter de tralies belanden.

Volgens The Times zijn er e-mails opgedoken waarin de Ier, die inmiddels is vrijgelaten maar nog wel in Brazilië moet blijven, IOC-preses Bach onomwonden om (veel) extra tickets vraagt.

Woekerprijzen

Bij het begin van de Spelen werd Hickey's landgenoot Kevin James Mallon, financieel directeur van THG, die de toegangskaarten voor woekerprijzen van de hand deed, al gearresteerd in Rio. Hij had op het moment van arrestatie meer dan duizend kaarten voor olympische wedstrijden bij zich. Ook een 45-jarige Nederlandse topman van THG behoort tot de verdachten.

Meer over