NieuwsDuitsland

Politie houdt ‘Rambo van het Zwarte Woud’ aan

De Duitse politie heeft de zogenoemde Rambo van het Zwarte Woud aangehouden. De man ontwapende afgelopen weekend vier agenten en verborg zich vervolgens in het bos. Dat leidde tot een klopjacht.

De hut in Oppenau waar Yves Rausch verbleef.  Beeld Getty Images
De hut in Oppenau waar Yves Rausch verbleef.Beeld Getty Images

De voortvluchtige man die bekend werd als ‘de Rambo van het Zwarte Woud’ is na een tip opgespoord door de politie. Yves Rausch (31) was zwaar bewapend en raakte bij de arrestatie licht gewond, net als een van de agenten die betrokken was bij de operatie.

‘Hij zat in de bosjes, en had vier pistolen zichtbaar voor zich neergelegd’, zo schilderde politiecommissaris Jürgen Rieger tijdens een persconferentie vrijdagavond de situatie. Op de schoot van Rausch lagen een bijl en een brief waarvan de politie vermoedt dat het ‘een soort afscheidsbrief’ is.

Kat-en-muisspel

Zes dagen lang zochten tweeënhalfduizend politiemensen met honden en helikopters naar de man die afgelopen zondag vier politieagenten bedreigde en ontwapende, waarna hij spoorloos verdween. Hoe een man een dusdanig kat-en-muisspel zo lang vol kon houden, stelde politie en justitie voor een raadsel. In de media werd gespeculeerd dat Rausch misschien de grens met Frankrijk was overgestoken, 25 kilometer verderop. De zoektocht van honderden politiemensen naar de gewapende man in een bos leidde tot vergelijkingen met de film Rambo: First Blood.

Maar de man moet zich al die tijd hebben opgehouden in de buurt van de plaats waar hij verdween; Oppenau, een stadje met 5 duizend inwoners in de deelstaat Baden-Württemberg. Vrijdagmiddag kreeg de politie een tip van inwoners die Rausch zouden hebben zien scharrelen rond een restaurant. Kort daarop werd Rausch gevonden. Over de aanhouding zelf gaf de politie weinig details vrij, alleen dat de voortvluchtige lichte verwondingen heeft opgelopen, evenals een van de agenten die geraakt is door de bijl.

Zonderling

Rausch was onder de bevolking van Oppenau al jaren bekend als de zonderling die graag gehuld in lange mantel door het bos dwaalde. Vorig najaar werd hij vanwege huurschulden uit zijn huis gezet. Waarschijnlijk leefde Rausch sindsdien in een verlaten blokhut aan de rand van het bos, waar de politie afgelopen zondag poolshoogte kwam nemen. Ze troffen de man aan tafel. Hij maakte, volgens de politie, een ontspannen indruk. De foto’s die zijn genomen na de doorzoeking tonen huiselijkheid: een kleine kookplaat, een ketel en was die te drogen hangt boven een opgemaakt bed.

Maar tijdens de doorzoeking sloeg Rausch’ stemming om. Hij richtte een vuurwapen op een van de agenten. De andere drie schatten de situatie als levensgevaarlijk in, waardoor ze geen andere mogelijkheid zagen dan hun wapens neer te leggen. Rausch pakte de pistolen en sloeg op de vlucht.

In het arrestatiebevel wordt Rausch beschuldigd van ‘bijzonder ernstige afpersing.’ Om te controleren of hij onder invloed stond van drugs of alcohol, is direct na de arrestatie bloed geprikt. Ook wil het OM dat Rausch een psychologische test ondergaat. Rausch is al sinds zijn tienerjaren een bekende van de politie.

Rausch werd eerder veroordeeld voor verboden wapenbezit en mishandeling – tien jaar geleden bracht hij zijn toenmalige vriendin zware verwondingen toe met een kruisboog. Omdat Rausch toen nog geen 21 was werd hij bestraft volgens het jeugdstrafrecht.

De burgemeester van Oppenau, Uwe Gaiser, zei opgelucht te zijn dat ‘de uitzonderingssituatie voor onze stad ten einde is.’

Duitse ‘Rambo’ ontwapent vier agenten en is daarna honderden manschappen te slim af

De Rambo van het Zwarte Woud wordt hij genoemd, de man die zondagmiddag op een helling bij het stadje Oppenau vier agenten van hun dienstwapens beroofde en verdween. Sindsdien zocht de politie dag en nacht met speciale commando’s, honden en met warmtecamera’s uitgeruste helikopters.

Meer over