NieuwsBoerenprotest

Politie houdt boeren aan in Den Haag, honderden files door protest

De politie heeft op de Utrechtsebaan in Den Haag vijftien boeren staande gehouden die naar het Binnenhof wilden om te protesteren. Ze mogen daar echter niet komen. Door heel Nederland staat ondertussen honderden kilometers file.

Drentse boeren blokkeerden begin deze maand met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel.  Beeld ANP
Drentse boeren blokkeerden begin deze maand met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel.Beeld ANP

‘We zijn met de boeren in gesprek. We hebben aangegeven dat ze naar een andere plek kunnen’, aldus de politie in Den Haag. De boeren hebben volgens de politie gehoor gegeven aan de vorderingen van de agenten. Ze worden naar de verzamellocaties voor het boerenprotest geleid.

In de Hofstad staan de eerste vrachtwagens van Defensie klaar om eventueel tractoren met demonstrerende boeren tegen te kunnen houden. Zo staan er bij het ministerie van Financiën, dat tussen het Malieveld en het Binnenhof ligt, een paar voertuigen dwars op de weg.

De gemeente meldde dinsdag dat er nooit demonstraties op het Binnenhof zijn toegestaan. Ook is het drukbezochte centrum niet toegankelijk voor grote voertuigen omdat dat gevaarlijk kan zijn voor winkelend publiek. Om die reden zijn enkele straten richting het centrum afgesloten.

Files

De demonstrerende boeren doen woensdag eerst Bilthoven bij Utrecht aan. De files door het protest lopen snel op. Even na 06.30 uur stond er al 258 kilometer file. Vooral op de wegen richting Utrecht rijdt het verkeer langzaam, meldt de ANWB. Rond Utrecht is het inmiddels vrijwel helemaal vastgelopen, waaronder op de A28 bij De Bilt. Maar er kan nog verkeer over de vluchtstrook rijden, waarschuwt Rijkswaterstaat uitstappers. ‘Mocht er een ongeval zijn, dan rijdt er politie’, aldus een woordvoerder. ‘Plus, het is gewoon nooit de bedoeling uit de auto, of in dit geval tractor, te stappen op de snelweg.’

Rijkswaterstaat probeert de boeren ook zo ver te krijgen dat ze op de snelweg rechts rijden, zodat het overige verkeer kan passeren. Aan die oproep wordt echter lang niet overal gehoor gegeven. Aan de overige weggebruikers vraagt Rijkswaterstaat hun snelheid aan te passen.

Verschillende boeren stappen woensdagochtend op de A28 bij De Bilt uit hun tractor om foto’s te maken. Rijkswaterstaat roept hen op dit niet te doen. ‘Dat is niet veilig’, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vooral op de A2 van Den Bosch naar Utrecht, de A28 van Zwolle naar Utrecht, de A1 van Hengelo naar Amersfoort en de A6 van Emmeloord naar Almere is sprake van langzaam rijdend verkeer.

Op snelweg A28 in Drenthe en Overijssel stonden sinds 03.00 uur 's nachts files die voor veel vertraging zorgden. Rijkswaterstaat adviseerde weggebruikers toen al om de snelwegen rond Utrecht op woensdagochtend zoveel mogelijk te mijden.

Meer over het boerenprotest

Wat mogen de boeren wel dat Extinction Rebellion niet mag?

Welke belangrijke sleutelrol speelt de tractor in het boerenprotest?

Meer over