Politie Hongkong pakt 45 demonstranten op

De politie heeft vannacht 45 demonstranten in Hongkong opgepakt. Bij het gewelddadige treffen hebben agenten onder meer pepperspray ingezet.

Redactie
Een van de demonstranten, Ken Tsang, wordt hardhandig afgevoerd door de politie. Beeld afp
Een van de demonstranten, Ken Tsang, wordt hardhandig afgevoerd door de politie.Beeld afp

De arrestaties vonden plaats in het zakelijk district van Hongkong. Demonstranten bezetten er een tunnel, en hielden het verkeer op. Ook hadden sommigen een hoofdweg gebarricadeerd met betonplaten. Honderden politie-agenten sloegen de oproer neer. Talloze betogers, onder wie veel studenten, werden tegen de grond gewerkt.

De betogers waren in eerste instantie in de meerderheid, maar de politie kwam later met versterkingen terug. Het was het ergste geweld sinds de protesten meer dan twee weken geleden begonnen.

Hoewel de politie benadrukte dat er geen geweld werd gebruikt, liet het lokale televisiestation TVB beelden zien van zo'n zes agenten die een demonstrant tegen de grond drukken en tegen zijn lichaam aan schoppen. Het zou gaan om Ken Tsang, vooraanstaand lid van de pro-democratische burgerpartij.

De agenten die betrokken waren bij het hardhandige ingrijpen, zijn inmiddels geschorst. De politie van Hongkong heeft een onderzoek beloofd, zo meldt de BBC.

'De politie van Hong Kong is vandaag gek geworden', zei politicus Lee Cheuk-yan. 'De waarden van Hong Kong en de rechtstaat zijn compleet vernietigd door de politiechefs.' Ken liet via zijn advocaat weten dat hij later op het politiebureau ook nog klappen kreeg. Activisten verspreidden foto's van de politicus met blauwe plekken op zijn gezicht en rug.

Activisten van Occupy Central houden paraplu's omhoog als het nationale volkslied van China klinkt tijdens de voetbalwedstrijd Hongkong-Argentinië. Beeld reuters
Activisten van Occupy Central houden paraplu's omhoog als het nationale volkslied van China klinkt tijdens de voetbalwedstrijd Hongkong-Argentinië.Beeld reuters

Barricades verwijderd

De ongeregeldheden volgen op de derde dag dat de politie barricades van demonstranten verwijderen. Dat is nodig, zo zeggen de agenten, om de verkeersstroom weer op gang te krijgen.

De Queensway Road, een van de hoofdwegen in de stad, werd tegen het middaguur opengesteld. Daardoor konden auto's van zakenlieden, maar ook schoolbussen en touringcars weer rijden door de centrale zakenwijk van de stad, waar grote ondernemingen zijn gevestigd, zoals de bank HSBC.

De demonstranten bouwden de barriaces overigens gewoon weer op.

De actievoerders willen meer democratie en minder inmenging van de regering in Peking. Ze eisen het aftreden van de huidige bestuurder van de voormalige Britse kroonkolonie, CY Leung.

Een betoger rust uit op een bed in Mongkok, het winkelgebied in Hongkong. Beeld reuters
Een betoger rust uit op een bed in Mongkok, het winkelgebied in Hongkong.Beeld reuters
Meer over