Update

Politie Hong Kong begonnen met ontruimen barricades

De autoriteiten in Hong Kong zijn vanochtend begonnen met het ontmantelen van het grootste protestkamp in de stad. Onder het wakend oog van tientallen agenten ruimden arbeiders met witte helmen de barricades die zo'n tweeënhalve maand geleden door betogers over een deel van een snelweg waren opgeworpen.

null Beeld afp
Beeld afp

Het opdoeken van het kamp in de wijk Admiralty, een zakendistrict, was vooraf door de politie aangekondigd. Het hooggerechtshof had daarvoor toestemming gegeven, omdat de protesten leidden tot verkeersopstoppingen.

Het kampement in het oostelijk deel van het financiële hart van de stad was 75 dagen lang het centrum van de protesten voor democratische vernieuwingen.

Aanvankelijk waren er 10.000 betogers in Hongkong samen gekomen, maar uiteindelijk daalde dat aantal tot een paar honderd. Wie niet mee zou werken aan de ontruiming, liep het risico te worden opgepakt. De politie, er stonden 7.000 agenten klaar, ondervond weinig weerstand bij de schoonveegactie. Wel zeiden betogers dat ze spoedig opnieuw de straat op gaan om te protesteren.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Pamfletten

Zo'n dertig academici hielden de opruimwerkzaamheden samen met mensenrechtengroepen nauwlettend in de gaten. Sommige betogers scandeerden leuzen als 'wij willen universeel stemrecht' en gooiden pamfletten in het rond met de tekst 'we komen terug'.

De afgelopen maanden zijn bij schermutselingen tussen politie en betogers 655 arrestaties verricht. Bijna 130 agenten raakten gewond. Eind november werd al een ander protestkamp op last van de rechter opgeruimd.

De betogers verzetten zich tegen de restricties van Beijing op de verkiezingen voor een nieuwe leider van de autonome stad in 2017. Tot dusverre zijn ze er niet in geslaagd ook maar één concessie los te peuteren van het stadsbestuur. Het momentum om hervormingen af te dwingen neemt af, mede door de afwachtende houding van de autoriteiten, die met hun geduld de angel uit het conflict hebben gehaald.

Meer over