Politie heeft dader moord in Hoorns café op de korrel

De recherche in Hoorn verdenkt verondersteld topcrimineel Nico V. uit Hoorn van de moord op Koninginnedag in café De Volendammer in Hoorn....

Nico V. werd eerder verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op voormalig Heineken-ontvoerder en veroordeeld drugshandelaar Cor van Hout. In december 2000 werd er in Amstelveen met een scherpschuttersgeweer op Van Hout geschoten. De kogels misten doel. Nico V. geldt als goede bekende van de in okober 2000 geliquideerde drugsbaron Sam Klepper. Bij diens begrafenis was hij een van de kistdragers.

Het politieteam dat onderzoek doet naar de moord is deze week uitgebreid van vijftien naar twintig rechercheurs. Ook deze week ontvingen de politie en dagblad De Telegraaf anonieme brieven met de naam van V. als dader van de moord in het Hoornse café. Vorige week werd besloten een gedragswetenschapper in te schakelen om te onderzoeken hoe de getuigen aan het praten zijn te krijgen. Een politiewoordvoerder uit Hoorn spreekt van 'een hele lastige zaak'.

Op de avond van Koninginnedag ontstond in het oude bierlokaal De Volendammer aan de Hoornse haven ruzie tussen twee mannen. Een van hen trok een vuurwapen en schoot de 36-jarige Amsterdammer E.D. twee keer in het hoofd. De schutter maakte zich uit de voeten. E.D. overleed een week later.

De politie noteerde direct na de aanslag de namen van de meer dan honderd aanwezigen. Verhoren leverden niet meer op dan wat anonieme tips. Een aantal mensen gaf aan bang te zijn voor wraak van de dader of van diens vrienden. Nico V. is een bekende verschijning in Hoorn. Hij heeft de reputatie een gewelddadig crimineel te zijn.

Het nieuws over de moord en de zwijgzaamheid van getuigen verspreidde zich als een lopend vuurtje door de voormalige havenstad.

Nico V. wordt in verband gebracht met meerdere levensdelicten. Zo viel zijn naam bij de jacht op de moordenaar van een portier van Yab Yum in 1996. De Amsterdamse seksclub zou later mede-eigendom worden van Sam Klepper, volgens diens eigen verklaring.

De aanslag op Cor van Hout is volgens de vaste overtuiging van de Amsterdamse recherche het werk van John M., een vriend en zakenpartner van Klepper en Nico V. In het onderzoek naar de (nog steeds niet opgehelderde) liquidatie van Klepper in Amsterdam-Buitenveldert tapte de politie de telefoongesprekken van onder anderen John M., Nico V. en de bevriende Joegoslaaf Paja M.

De naam van Van Hout circuleerde in die dagen als mogelijke opdrachtgever van de aanslag op Klepper. Tegenwoordig houdt de recherche in Amsterdam rekening met een heel ander scenario, waarbij andere grote namen uit de drugswereld figureren in een gecompliceerd conflict in de drugshandel.

In de aanloop naar de kennelijke vergeldingsactie registreerde de politie een reeks gesprekken die als verdacht worden aangemerkt. Op de avond van de aanslag op Van Hout werden mobiele gesprekken tussen Nico V. en Paja M. opgenomen. Die wezen op koortsachtige activiteit niet ver van de plek van de aanslag.

De reconstructie van de politie was echter niet voldoende om een rechter te overtuigen. Nico V. kwam op vrije voeten.

Meer over