Politie geschokt door overlijden agent die op Nieuwjaarsdag werd aangereden

De politieman die tijdens de jaarwisseling werd aangereden in Den Haag, is overleden. Hij lag sinds het ongeval in coma op de intensive care. Rond zijn aanrijding ontstond veel ophef omdat agenten die omstanders op afstand wilden houden, werden gehinderd. Ook kreeg de politie bedreigingen en beledigingen via internet, zoals 'lekker voor hem, op naar de volgende'.

Redactie
De jaarwisseling in Den Haag. Beeld ANP
De jaarwisseling in Den Haag.Beeld ANP

Aanvankelijk werd toen gemeld dat collega's en ambulancepersoneel werden gehinderd bij de hulp aan de politieman. De politie sprak dat echter later tegen. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie noemde het geweld tegen agenten en hulpverleners 'onacceptabel'.

De 36-jarige agent Mario werd op 1 januari aangereden op de Hoefkade. Hij liep daardoor onder meer zwaar hersenletsel op en werd op de intensive care verpleegd. De politieman overleed maandagavond laat.

Politiechef Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag zegt in een verklaring aangeslagen te zijn door het overlijden van de politieman. 'In Mario verliezen we een geliefd collega, een bevlogen politieman met passie voor het vak en voor de politie als organisatie.'

Politiemensen reageren via Twitter geëmotioneerd op het overlijden van hun collega. 'Geschokt en vol verdriet. Rust zacht Mario', schrijft een wijkagent uit Den Haag. 'Wij wensen de nabestaanden en collega's van Mario veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies', aldus het Team Parate Eenheid uit Rotterdam.

Niet alleen hulpverleners toonden hun betrokkenheid. Via Twitter stroomden ook reacties binnen van burgers die hun medeleven wilden betuigen. Tientallen mensen condoleerden de nabestaanden of deelden foto's van blauwe kaarsen.

Geen opzet

Korpschef Erik Akerboom benadrukte dat het nieuws over het overlijden van de agent voor alle politiemensen hard aankomt. Hij noemde de reacties van burgers die spontaan hun medeleven toonden 'hartverwarmend'. Ook de familie van de agent noemt de vele steunbetuigingen 'van onbeschrijfelijke waarde'. 'We hebben als nabestaanden een lange weg voor de boeg, maar putten kracht uit onze hechte familieband.'

Vanwege het overlijden van de agent van Team De Heemstraat kunnen mensen voorlopig geen aangifte doen op het politiebureau daar. Mensen die een steunbetuiging willen achterlaten, kunnen wel terecht bij de balie.

Het lijkt er volgens de politie vooralsnog op dat de aanrijding van de agent tijdens de oudejaarsnacht geen opzet was. De 27-jarige automobiliste werd aangehouden, maar mocht na haar verhoor weer naar huis. Er wordt nog onderzocht of de bestuurder iets te verwijten valt.

Meer over