NieuwsCold case

Politie gaat graven naar Willeke Dost, die sinds 1992 wordt vermist

Ab Bruintjes en Jan Huzen willen gaan graven op een plek in het weiland waarvan zij denken dat de vermiste Willeke Dost er zou kunnen liggen.  Beeld vk
Ab Bruintjes en Jan Huzen willen gaan graven op een plek in het weiland waarvan zij denken dat de vermiste Willeke Dost er zou kunnen liggen.Beeld vk

De politie gaat graven in het dorpje Koekange naar Willeke Dost, die sinds 1992 wordt vermist. Dat hebben politie en het Openbaar Ministerie woensdag besloten na overleg met twee inwoners van Drenthe, die hadden aangegeven zelf te willen gaan graven op het terrein waar Willeke woonde. Het plan is om binnen een week met graven te beginnen.

In de afgelopen jaren is er door politie en het OM op diverse momenten intensief onderzoek verricht om de vermissing van het vijftienjarig meisje op te lossen. Zo werd in 2010 nog een grootschalig onderzoek uitgevoerd op haar voormalige woonadres. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van een grondradar, graafmachine, archeoloog en speurhonden.


Afgelopen week zeiden de twee inwoners nieuwe informatie te hebben over de plek waar Willeke mogelijk is begraven. Volgens hen op een plek achter de boerderij waar Willeke woonde met een pleeggezin. Deze informatie was sinds eind 2017 reeds bekend bij de politie en leidde destijds wederom tot nader onderzoek. Toen zijn getuigen gehoord en zijn grondradarbeelden gemaakt. Op basis hiervan is toen besloten niet te gaan graven.

Deze week is er opnieuw gekeken naar de bestaande informatie en de grondradarbeelden. Op basis van aanvullende gesprekken met getuigen en vanwege de onrust die is ontstaan in Koekange en omgeving, is besloten wederom te gaan graven. De politie vraagt omwonenden niet in de buurt te komen van de graafplek, om het onderzoek niet te verstoren.

Een van de initiatiefnemers, Jan Huzen, is erg blij met het besluit van de politie, laat hij in een reactie weten. Huzen zegt dat de politie heeft beloofd dat hij en de andere initiatiefnemer, Ab Bruintjes, nauw betrokken worden bij de graafplannen. ‘Donderdag wordt er een planning gemaakt. Er moet ontzettend veel geregeld worden, er komt veel bij kijken. Waarschijnlijk kan het graven ergens begin volgende week plaatsvinden, verwacht ik.’

Willeke Dost verdween in januari 1992 en woonde destijds bij het pleeggezin. De pleegmoeder en -broer werden in 2010 enige tijd aangehouden omdat ze verdacht werden van betrokkenheid bij haar verdwijning. Justitie besloot die zaak in december 2011 te sluiten. In 2012 probeerde een tante van Willeke Dost alsnog vervolging van de pleegmoeder en -broer af te dwingen, maar dat mislukte.

Meer over