Politie en migranten slaags bij ontruiming 'jungle' van Calais

De politie en een groep van ongeveer vijftig migranten zijn slaags geraakt tijdens de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais dat de bijnaam 'jungle' heeft gekregen. Er wordt met stenen gegooid naar de politie, de Franse ME voert charges uit en zet traangas in, vertelt Volkskrant-correspondent Peter Giesen vanuit het kamp.

Een politieagent gooit een traangasgranaat. Beeld afp
Een politieagent gooit een traangasgranaat.Beeld afp

De ontruiming van het kamp zou een week geleden beginnen, maar liep vertraging op door klachten van migranten en verenigingen tegen het besluit tot ontruiming. De rechter in Lille wees die bezwaren donderdag af.

De politie heeft de bewoners in het zuidelijke deel van de kampementen gezegd te vertrekken, bijvoorbeeld naar de opvang die voor hen in de vorm van een containerkamp is opgezet. Slopers verwijderen de tenten en hutten. Aan de rand van het gebied dat wordt ontruimd ontstonden botsingen tussen agenten en migranten. In overige delen van de jungle is het rustig, volgens Giesen. 'Daar staan ze gewoon weer cricket te spelen.'

Alternatieve opvang

Vluchtelingen is volgens de Franse autoriteiten aangeboden om naar een asielzoekerscentrum te gaan om ze zo te overreden de jungle te verlaten, maar migranten zelf vertellen Giesen dat de politie vandaag op de stoep stond met de mededeling 'ga weg'. 'Dat lijkt me iets aannemelijker', zegt Giesen.

Giesen: 'De meeste mensen reageren gelaten. Ik sprak een meisje uit Eritrea dat zei: the jungle is my home. Toen ik vroeg waar ze naartoe zou gaan als ze toch moest vertrekken, antwoordde ze dat ze dat niet wist.' Een Iraniër vertelde Giesen naar Engeland te willen, omdat het gevaarlijk is in het kamp. Vanwege de kou, en omdat er mensensmokkelaars met wapens in het kamp zouden zijn.

Actievoerders probeerden de sloop te belemmeren door medewerkers van sociale diensten te belagen. De actievoerders van de beweging No Borders (Geen Grenzen) probeerden ook te voorkomen dat migranten in bussen stapten om naar een opvang buiten Calais te worden gebracht, meldde de krant Le Figaro.

Het kan enige tijd duren voor alle onderkomens en afval van het terrein van circa 100 bij 100 meter is verwijderd. In de krottenwijk wonen naar schatting 3500 mensen. Giesen sprak hulpverleners die stellen dat het tempo waarin vluchtelingen het kamp vrijwillig verlaten vandaag niet toenam. De afgelopen vier maanden hebben ongeveer 2700 vluchtelingen het kamp vrijwillig verlaten.

Interieur van een van de winkels in de 'jungle' van Calais. Beeld Henk Wildschut
Interieur van een van de winkels in de 'jungle' van Calais.Beeld Henk Wildschut

Het onafwendbare einde van de jungle van Calais

'De jungle is moe. Toen ik er voor de eerste keer kwam, in september 2014, blaakte iedereen die ik sprak van optimisme', schrijft Volkskrantcorrespondent Peter Giesen. (+)

Oost west, Calais Best

Fotograaf Henk Wildschut komt al sinds 2011 in Calais. Hij zou hoe de bewoners een stad creëerden. Lees hier het scrollverhaal en bekijk de foto's.

Nieuwe jungles

Eind vorige week oordeelde de rechter dat een groot deel van de jungle van Calais mag worden ontruimd. Alleen openbare voorzieningen zoals een school, een kerk, een theater en een bibliotheek mogen blijven staan. De woonhutjes, restaurants en winkels moeten verdwijnen.

Volgens de Franse staat wonen er duizend migranten in het zuidelijke deel, voor wie alternatieve opvang beschikbaar is. Volgens hulpverleningsorganisaties bedraagt het werkelijk aantal inwoners 3500, zodat het aanbod aan alternatieve opvang schromelijk tekort zou schieten.

Volgens de planning zal het drie weken duren voordat het zuidelijke deel van de jungle leeg is. Pas dan zullen de bulldozers verschijnen. Op soortgelijke wijze werd eerder een strook van honderd meter langs de weg naar de haven ontruimd.

In de zomer van 2015 verbleven er naar schatting zes- tot zevenduizend migranten in de jungle, de laatste tijd was de populatie sterk teruggelopen. Veel migranten voelen weinig voor het aanbod van de Franse staat, omdat ze geen asiel in Frankrijk willen aanvragen.

Ze willen de vrijheid behouden om te proberen naar Engeland te komen. Daarom vrezen de autoriteiten de opkomst van nieuwe jungles, elders langs de Franse en Belgische kust. Ook de druk op het binnenkort te openen tentenkamp van Artsen Zonder Grenzen in Grande Synthe, bij Duinkerken, zou flink kunnen toenemen.

Slopers en agenten ontruimen het vluchtelingenkamp in Calais dat de bijnaam 'jungle' kreeg. Beeld getty
Slopers en agenten ontruimen het vluchtelingenkamp in Calais dat de bijnaam 'jungle' kreeg.Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over