Politie en leger leveren slag met mohajirs in Karachi

Honderden politieagenten en soldaten hebben zondag slag geleverd met zwaar bewapende milities in Karachi. Veel inwoners van de Pakistaanse stad geloven dat de regering de belangrijkste oppositiepartij nu echt wil oprollen....

The Guardian

ISLAMABAD

De gevechten begonnen gistermorgen vroeg in Orangi, een bruisende en overbevolkte sloppenwijk met meer dan een miljoen inwoners en gingen de gehele dag door. Regeringswoordvoerders zeiden gisteravond dat meer dan duizend man van de elite-eenheid Sind Rangers en enkele honderden gewone politieagenten de wijk voor het aanbreken van de dag hadden omsingeld.

Ze nemen het op tegen tweehonderd gewapende militanten van de Mohajir Quami Beweging (MQM), die zich fanatiek keert tegen de regering van Benazir Bhutto. De twee partijen beschoten elkaar met zware machine-geweren en lichtere wapens. Activisten van de MQM zouden met raketgranaten de pantserwagens van de ordetroepen onder vuur hebben genomen.

Ooggetuigen zeggen dat aanhangers van de MQM barricaden opwierpen op alle belangrijke toegangswegen tot Orangi. Auto's, meubilair en bomen werden als materiaal gebruikt. Veel Barricaden werden in brand gezet. Ze hebben loopgraven aangelegd, gevuld met afval, gedrengd in petroleum. Ook de loopgraven zouden branden.

De inwoners van de slopenwijk zochten dekking in hun huizen, terwijl het vechten in de straten voortduurde tot in de avond. Bij het vallen der duisternis was het officiële dodental tien. Dat brengt het totaal op 29 in twee dagen en op 950 in totaal dit jaar. Bij gevechten in juni vielen driehonderd doden.

De argwaan in de wijk dat een offensief tegen de militanten van de MQM op handen was, werd zaterdagavond al gevoed toen de alle mobilofoons en semafoons in Karachi werden uitgeschakeld. Gisternacht gaf de regering toe dat dit van hogerhand was opgedragen omdat terroristen deze communicatiemiddelen zouden gebruiken bij hun gewapende acties.

Premier Bhutto geeft de schuld van de moordpartijen in Karachi aan de MQM, een partij van de Urdu-sprekende moslims die in 1947 uit India naar Pakistan emigreerden. De leiders van de MQM geven toe dat er extremisten in de partij zitten. De regering speelt hen echter in de kaart, menen zij, doordat de Urdu-sprekende meerderheid, de 'mohajirs', geen medezeggenschap krijgt in het bestuur van de stad.

De onafhankelijke mensenrechtencommissie van Pakistan beschuldigde vorige week de politie en het leger ervan het geweld op te stoken door gewone mohajirs willekeurig te arresteren, martelen en soms te vermoorden. 'Ze maken geen onderscheid tussen onschuldigen en misdadigers'.

Meer over