Politie doodt drie leiders Abu Sayyaf

In Manilla zijn dinsdagochtend 22 gedetineerden om het leven gekomen toen de Filipijnse politie een einde maakte aan een bezettingsactie in het huis van bewaring....

AFPAP en Reuters

Onder de doden zijn drie leiders van de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf: Alhamzer Limbong (alias 'Kosovo'), Ghalib Andang ('Commandant Robot') en Najdmi Sabdula ('Commandant Global'). Volgens de politie werd de opstand geleid door Limbong, die werd verdacht van de onthoofding van een Amerikaanse gijzelaar die in 2001 met een groep toeristen was ontvoerd.

Behalve van deze ontvoering werd het drietal ook verdacht van een bomaanslag op een veerboot voor de kust van de hoofdstad Manilla, waarbij vorig jaar 116 doden zijn gevallen.

Onder aanvoering van een tiental gedetineerden, die maandag enkele bewakers van hun wapens beroofden en doodschoten, werd de eerste verdieping van het huis van bewaring bezet. De bezetters klaagden dat sommigen van hen al vier jaar op een proces wachten. De rechtsgang in de Filipijnen verloopt traag doordat er te weinig rechters zijn. De huizen van bewaring raken daardoor overvol. Volgens de Filipijnse autoriteiten was er echter geen sprake van een bezettingsactie, maar van een mislukte uitbraakpoging.

Een woordvoerder van de gedetineerden had via de radio gewaarschuwd dat er 'overal in Manilla bommen zullen ontploffen' als er met geweld een einde zou worden gemaakt aan de opstand. Een woordvoerder van het Filipijnse leger zei dat de ordetroepen zich voorbereidden op mogelijke aanslagen in de hoofdstad, of in het zuiden van het land.

Op het zuidelijke eiland Jolo, uitvalsbasis van Abu Sayyaf, woedt sinds 7 februari een hevige strijd tussen het Filipijnse leger en leden van Abu Sayyaf, die worden gesteund door dissidente leden van de islamitische afscheidingsbeweging MNLF. Volgens het leger zijn bij die strijd zeker honderd rebellen om het leven gekomen.

Meer over