Politie bevrijdt ontvoerde Turkse jongen (8)

De politie in Amsterdam heeft dinsdag een achtjarige Turkse jongen bevrijd die vorige week vrijdag was ontvoerd. In een huis in de wijk Geuzenveld werden drie mannen aangehouden na een inval waarbij ongeveer tweehonderd agenten waren betrokken....

De drie mannen hadden één miljoen Duitse mark losgeld geeist. Volgens de politie is dit bedrag echter niet betaald door de familie van de ontvoerde jongen. Een van de ontvoerders bleek een 41-jarige gevangene te zijn die sinds zijn ontsnapping in 1997 uit een Franse gevangenis spoorloos was. Hij was veroordeeld wegens doodslag.

De jongen werd vrijdagochtend ontvoerd in het stadsdeel Bos en Lommer toen hij op weg was naar school. Nadat de ontvoerders de familie telefonisch hadden meegedeeld dat ze een miljoen mark losgeld eisten, nam de familie contact op met de politie. Ze kon de politie echter geen aanwijzingen geven over de mogelijke daders. De onvoerders namen ook nauwelijks contact op.

Tot maandagnacht tastte het rechercheteam, dat uit honderd man bestond, in het duister over de ontvoerders en de plek waar de jongen werd vastgehouden. In de loop van de nacht kreeg het team aanwijzingen dat de verblijfplaats een woning was aan het Jacob Frankhof. Een arrestatieteam trof de jongen na een inval vastgeketend aan op een geïmproviseerd bed. Een van de daders bewaakte hem, de andere twee lagen in een andere kamer.

Volgens de politie was de ontvoering professioneel opgezet. Vermoed wordt dat de kidnapping te maken heeft met de Turkse drugscriminaliteit. Alle daders zijn van Turkse afkomst. Meer bijzonderheden wil de politie niet geven. Het drietal, dat vrijdag wordt voorgeleid, riskeert een celstraf van vijftien jaar wegens vrijheidsberoving en gijzeling.

Meer over