Politie Berlijn reageerde veel te laat na aanslag kerstmarkt: pas na drie uur zoekactie

De politie heeft na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn veel te laat gereageerd en daarom kostbare tijd verspeeld. De zoekactie naar de daders kwam pas na drie uur op gang, zo blijk uit een onderzoeksrapport van de Berlijnse politie.

Redactie
De ravage nadat een vrachtwagen was ingereden op de kerstmarkt in Berlijn. Beeld ANP
De ravage nadat een vrachtwagen was ingereden op de kerstmarkt in Berlijn.Beeld ANP

De eerste uren nadat Anis Amri met een vrachtwagen op bezoekers van de kerstmarkt was ingereden, heerste er vooral chaos. Na drie uur had de politie de omgeving nog niet uitgekamd en werd er ook niet gecontroleerd op de straten die de stad uit leidden, of de stations. Amri, die 12 mensen doodreed en bijna 70 anderen verwondde, kon Berlijn ongehinderd verlaten en werd enkele dagen later, na ook even in Nederland te zijn geweest, in Noord-Italië door de politie doodgeschoten.

Geen idee wie leiding had

Niemand, niet het hoofdbureau en niet de politiecommandant ter plekke, nam het initiatief om een opsporingsactie op touw te zetten, staat in het rapport. Agenten hadden een half uur na de aanslag nog geen idee wie de leiding had. Er was genoeg politie aanwezig, maar dat kwam omdat velen zich vrijwillig bij de plek van de aanslag hadden gemeld.

Volgens een woordvoerder van de gemeenteraad moest er een niets en niemand ontziende analyse worden gemaakt. 'Als er fouten zijn gemaakt, is het goed en belangrijk daarover te praten.'

Berlijnse politici maken zich echter zorgen over het gebrek aan leiding bij de politie op zo'n cruciaal moment. 'Het zou mogelijk zijn geweest om de vlucht van Amri te voorkomen, als de missie een beetje duidelijker was geweest', zegt Marcel Luthe van de liberale partij FDP tegen het Duitse Focus Online. 'Het maandenlange zwijgen over deze fouten tegenover het Berlijnse parlement en de media maakt de positie van de Berlijnse politietop onhoudbaar.'

De vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd. Beeld anp
De vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd.Beeld anp
Meer over