Politie arresteert topcrimineel na wapenvondst

De politie heeft woensdag 'topcrimineel' Mink K. aangehouden naar aanleiding van de vondst van een grote hoeveelheid zware wapens en xtc....

Volgens het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) heeft de arrestatie van K. niets te maken met de bevindingen van de commissie-Kalsbeek. Die onderzocht of de aanbevelingen van de commissie-Van Traa na de IRT-affaire in de praktijk zijn gebracht.

Op 1 september ontdekten agenten van de Amsterdamse politie in een leegstaande woning 220 wapens en 234 duizend xtc-tabletten. Onder de wapens bevonden zich granaatwerpers, schietparaplu's, schietkoffers en zware automatische wapens. 'James Bond-achtig oorlogstuig', aldus het OM. Het onderzoek leidde naar Mink K. Het OM verwacht nog meer arrestaties.

Vrijdag stelde een rechter-commissaris K. in bewaring 'onder alle beperkingen' wegens verondersteld onderzoeksbelang en vluchtgevaar. Gesprekken van K. met de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven over een mogelijke rol als informant over de ware toedracht van de IRT-enquête en de cocaïne-import zouden volgens een bron bij justitie al geruime tijd geleden zijn 'stilgevallen'. Tegen een veroordeling van K. tot zes jaar cel loopt nog hoger beroep bij het Europese Hof.

Meer over