bellen metmarieke de ruiter

Politie arresteert klimaatactivisten Extinction Rebellion na nieuwe blokkade in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft zaterdagochtend zeker 130 demonstranten van klimaatprotestbeweging Extinction Rebellion gearresteerd. De activisten blokkeerden de Blauwbrug in de hoofdstad. Rond half drie was de brug weer vrij.

Politie pakt Extinction Rebellion-activisten op bij blokkade van de Blauwbrug in Amsterdam.  Beeld ANP
Politie pakt Extinction Rebellion-activisten op bij blokkade van de Blauwbrug in Amsterdam.Beeld ANP

‘Volgens de voorwaarden die door de driehoek zijn gesteld is blokkeren niet toegestaan’, meldt de politie. De politie heeft de activisten gevraagd de blokkade van de brug tussen het Waterlooplein en de Amstelstraat op te heffen. Toen zij dit weigerden, werden de aanhoudingen verricht.

Volkskrant-verslaggever Marieke de Ruiter volgt Extinction Rebellion al langer en was ter plaatse. Er waren ongeveer tweehonderd demonstranten aan weerszijden van de brug, zegt zij. Toen werd omgeroepen: ‘Iedereen nu op de brug staat is aangehouden wegens verstoren van de openbare orde.’

Toen de demonstranten bleven, is de politie begonnen met arresteren. ‘Maar dat is lastig, want de actievoerders lagen in elkaar gehaakt op de grond.’ De acties zijn sowieso strak gecoördineerd, zegt De Ruiter. Demonstranten hebben allemaal een nummer, een speciaal team van Extinction Rebellion houdt bij wie door welke politie-eenheid is gearresteerd.

Die ruim 130 aangehouden demonstranten zijn meegenomen naar het cellencomplex. De overige activisten zijn ‘bestuurlijk verplaatst’, zoals dat formeel heet. Oftewel: afgevoerd naar afgelegen gebieden aan de rand van de stad.

Nadat de barricade door de politie werd doorbroken, hergroepeerden de resterende demonstranten zich op het midden van de brug. ‘Ze proberen zich te profileren als vreedzame demonstranten tegenover een grote politiemacht.’ Rond half drie had de politie alle actievoerders verwijderd en was de Blauwbrug weer vrij.

Na eerdere acties deze week kondigde Extinction Rebellion afgelopen nacht nieuwe blokkades aan. De locaties werden pas op het laatste moment bekend gemaakt via Facebook. Naast de Blauwbrug gaat het om de brug tussen de Nieuwe Herengracht en het Jonas Daniël Meijerplein en het Waterlooplein voor de Mozes en Aäronkerk, ook in Amsterdam.

Afgelopen maandag blokkeerden de activisten de Stadhouderskade in de hoofdstad. Betogers die toen aan het eind van de middag nog steeds bij het Rijksmuseum zaten, werden met bussen naar het Westelijk Havengebied vervoerd.

Extinction Rebellion pleit voor ‘erkenning van de klimaatcrisis’ en maatregelen om die te bezweren. Aangesloten activisten roerden zich deze week in steden over de hele wereld.

Radicaal klimaatprotest

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren deze week meerdere plekken in Amsterdam om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. De Volkskrant volgde de actiegroep afgelopen zomer in aanloop naar de actieweek. ‘Mensen zeggen vaak: houd even rekening met de gevoelens van anderen. Dat doe ik júíst: door te vechten voor hun toekomst.’

‘Blokkeren betekent gearresteerd worden! Weet waar je aan meedoet!’ roept een actievoerder door een megafoon. Verslaggever Jan Tourkov mengde zich maandag tussen de demonstranten op de Stadhouderskade.

Deze actiegroep pakt het klimaatprotest radicaler aan: ‘Iedereen zal ons haten, maar horen zullen ze ons’.

Cabaretier-Filosoof Tim Fransen voegde zich afgelopen maandag bij de actie van Extinction Rebellion. Daarmee overtrad hij de wet, maar zijn burgerlijke ongehoorzaamheid, betoogt hij, is gelegitimeerd omdat het gebeurt uit naam van het publieke belang.

Meer over