Nieuws

Politie arresteert 64 mensen na belaging spelersbus Ajax door relschoppers

De politie heeft waterkanonnen en de politie te paard ingezet tegen relschoppers bij het Rotterdamse stadion de Kuip. Dit gebeurde voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax.

Niels Waarlo
Veel vuurwerk zondag bij de Kuip voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-Ajax. De politie zette waterkanonnen in tegen relschoppers. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Veel vuurwerk zondag bij de Kuip voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-Ajax. De politie zette waterkanonnen in tegen relschoppers.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Tot nu toe zijn 64 mensen opgepakt. De meeste aanhoudingen hadden te maken met het bezit van zwaar, illegaal knalvuurwerk. Ook zijn mensen opgepakt wegens belediging, openlijk geweld en verstoring van de openbare orde.

Toen de spelersbus van Ajax bij het stadion arriveerde, belaagden de relschoppers de bus met rookbommen en vuurwerk. Een groep van meer dan honderd mensen bekogelde verder de in groten getale aanwezige politie met vuurwerk en flessen. Hiervoor waren al mensen aangehouden, onder meer omdat ze vuurwerk bij zich hadden.

De politie heeft de groep uit elkaar gedreven en de parkeerplaats bij de Kuip leeg geveegd. Op beelden die Rijnmond Sport op Twitter heeft gedeeld, is te zien hoe de lucht gevuld was met de rook van de vele fakkels.

Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord lopen vaker uit de hand. Deze keer stond de klassieker extra onder spanning, omdat ex-Feyenoordspeler Steven Berghuis voor Ajax uitkwam. Bij de wedstrijd zelf, die Ajax met 2-0 won, waren geen toeschouwers aanwezig vanwege de lockdown.

Berghuis’ transfer was deze zomer al de aanleiding voor een antisemitische muurschildering in Rotterdam. Daarin staat hij afgebeeld als een slachtoffer van de Holocaust, in gestreepte kampkleding, met een Jodenster, een keppeltje en een grote neus. De tekening was voorzien van de tekst ‘Joden lopen altijd weg’. Een aantal mensen is hiervoor aangehouden.

Ook in Leeuwarden waren zorgen om voetbalgeweld, rond de wedstrijd tussen de Friese clubs SC Cambuur en SC Heerenveen. De politie heeft daar tien mensen aangehouden die verboden vuurwerk en fakkels bij zich hadden, en die zich in sommige gevallen niet konden identificeren. Burgemeester Sybrand Buma had voor zondag een noodbevel afgekondigd omdat er ongeregeldheden dreigden. In de afgelopen dagen werden al vijf mensen aangehouden voor plannen om de openbare orde te verstoren en bezit van illegaal vuurwerk.

Opgehoopte frustratie

Er is de laatste maanden geregeld sprake van misdragingen van voetbalsupporters. Zo raakten eind oktober zes politieagenten en twee stewards van Roda JC gewond tijdens rellen tussen supporters van MVV Maastricht en Roda JC. Hierbij werd vuurwerk op het veld gegooid. Na het stilleggen van de wedstrijd probeerden de twee kampen elkaar te bereiken en greep de ME hardhandig in.

Diezelfde maand ontstonden er ook heftige rellen tijdens de Gelderse derby NEC-Vitesse. Dat een journalist van Omroep Gelderland hier verbaal werd aangevallen en werd aangereden met een scooter, was aanleiding voor de omroep om niet langer verslaggevers buiten stadions verslag te laten doen rond voetbalwedstrijden.

Volgens de KNVB en de Eredivisie CV zijn er dit voetbalseizoen meer misdragingen dan gebruikelijk. Ze vermoeden dat de opgehoopte frustratie door de coronabeperkingen een rol speelt.

Meer over