Politie Amsterdam: gevonden hoofd en lichaam horen bij elkaar

Het hoofd dat woensdagochtend op de Amstelveenseweg in Amsterdam is gevonden, hoort bij het lichaam van de 23-jarige Amsterdammer Nabil Amzieb. Onderzoek heeft dat uitgewezen, liet de politie woensdag aan het eind van de middag weten.

Redactie
De locatie waar het hoofd gevonden is. Beeld anp
De locatie waar het hoofd gevonden is.Beeld anp

Een voorbijganger vond het hoofd op straat voor de Fayrouz Lounge. Dinsdag had de politie het onthoofde lichaam van Amzieb gevonden in een brandende donkerkleurige Volkswagen Caddy zonder kentekenplaten in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer was een bekende van de politie.

Het waterpijpcafé aan de Amstelveenseweg is inmiddels op last van de gemeente gesloten. De Fayrouz Lounge was in het verleden vaker het decor van criminele activiteiten. In 2014 werd Mohammed El Mayouri in de buurt geliquideerd, vlak nadat hij de gelegenheid had verlaten.

Voor getuigen die het hoofd op straat hebben zien liggen, is slachtofferhulp ingeschakeld. De politie is hard op zoek naar mensen die mogelijk iets weten over de autobrand of de vondst van woensdagochtend.

'Deze uitermate lugubere vondst van een hoofd heeft op iedereen enorm veel indruk gemaakt', zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdagmiddag tegen de gemeenteraad. 'Het is een schok voor de openbare orde.'

'Ik houd mijn hart vast voor de repercussies'

De liquidatie van Nabil Amzieb is een nieuw dieptepunt in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Dat zegt Marijn Schrijver, hoofdredacteur van de Nieuwe Revu en auteur van het boek Mocro Maffia. 'Ik wil niet speculeren over de gevolgen, maar ik houd mijn hart vast. Een ding is zeker: deze oorlog is nog niet ten einde.'

Het hoofd is aangetroffen voor shishalounge Fayrouz. Deze waterpijpbar staat bekend als een locatie waar mensen uit het vermeende criminele netwerk van Benouaf A. komen.

In 2014 werd de 30-jarige Mohammed El Mayouri vermoord toen hij de shishalounge verliet, hij was een goede bekende van Benouaf A. die op dit moment een straf uitzit voor betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh.

Liquidatiegolf afgelopen?

De Mocro War is over, schreef onze Amsterdam-verslaggever vorige maand (+). Afgelopen jaar waren er in Amsterdam zes liquidaties waarvan geen enkele gerelateerd aan het drugsconflict dat tussen 2012 en 2014 tot een groot aantal moordaanslagen leidde. De vraag rijst nu of de vondst van vandaag verband houdt met de liquidatiegolf.

Meer over