Politico: Ook Trumps schoonzoon gebruikte privémail in Witte Huis

Jared Kushner, de schoonzoon en een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump, heeft eind vorig jaar privémail gebruikt om politieke kwesties te bespreken of door te sturen naar hoge Witte Huis-medewerkers of adviseurs van buiten. Dit meldt de Amerikaanse politieke nieuwssite Politico.

President Donald Trump (midden) met schoonzoon Jared Kushner (rechts). Beeld epa
President Donald Trump (midden) met schoonzoon Jared Kushner (rechts).Beeld epa

De kwestie is vooral pikant omdat Kushner nu juist heeft gedaan waarvan Trump tijdens zijn campagne zo'n schande sprak. Het account van Kushner is aangemaakt in december, toen zijn schoonvader reeds verkozen was tot president maar nog niet beëdigd, aldus Politico. Hij gebruikte het naast zijn officiële Witte Huis-mail.

'Minder dan honderd e-mails zijn tussen januari en augustus gestuurd naar of beantwoord door Kushner aan collega's in het Witte Huis van zijn privémailaccount', verklaart een advocaat van Kushner. 'Doorgaans betrof het doorgestuurde nieuwsartikelen of politiek commentaar, en meestal gebeurde het wanneer iemand het initieerde door een e-mail te sturen naar zijn persoonlijke in plaats van zijn Witte Huis-adres.'

E-mailaffaire

Feitelijk lijkt er weinig aan de hand, maar de onversneden kritiek die Trump had op de e-mailaffaire van zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton maakt het op z'n minst ongemakkelijk. In haar periode als minister van Buitenlandse Zaken had Clinton soms haar privé-account gebruikt, een misstap die haar gedurende de campagne steeds achtervolgde. De FBI onderzocht of ze verkeerd was omgeschoten met vertrouwelijke informatie door deze te sturen via haar privémail.

De Trump-campagne sprong bovenop de e-mailaffaire. Zijn uitspraak 'Lock her up' werd geregeld door hem en zijn aanhang gescandeerd tijdens campagnebijeenkomsten. Trump beloofde zijn kiezers dat hij Clinton zou laten opsluiten als hij tot president gekozen zou worden, maar na de verkiezingswinst liet hij dat voornemen varen.

Volgens Politico was Kushner niet de enige. Ook voormalig stafchef Reince Priebus, strateeg Steve Bannon en economisch adviseur Gary Cohn zouden af en toe hun privémail hebben gebruikt. De nieuwssite zegt ruim twintig e-mails te hebben ingezien die het privégebruik bevestigen.

Meer over