Politici willen zieltjes winnen in amusementsprogramma's

Ook in de spelshow Het Collectief Geheugen komen politici aan hun trekken. Lekker slijmen bij de gewone man.

Alexander Pechtold en Jan Jaap van der Wal bij Het Collectief Geheugen. Beeld
Alexander Pechtold en Jan Jaap van der Wal bij Het Collectief Geheugen.Beeld

Alexander Pechtold en Emile Roemer zaten gezellig een homp felgroen slijm te kneden. Het jarenzeventig-speeltje was ze toegeworpen in Het Collectief Geheugen, de spelshow waarin RTL op zaterdagavond de vaderlandse geschiedenis uitbaggert. Onder leiding van Chantal Janzen bespreken twee teams 'Kennen we deze nog?'-gebeurtenissen uit de afgelopen decennia. De vraag is telkens: koesteren of vergeten?

Aan bod kwamen onder meer Slime, het eerste homohuwelijk, Mondriaans Victory Boogie Woogie en gabber. Chantal mocht Alexander zeggen. Alexander vormde een team met 'captain' Jan Jaap van der Wal. Hij was vastberaden om Emile en Diederik Ebbinge te verslaan. 'Wen er maar aan, Chantal', zei Jan Jaap, 'voor politici is alles, zelfs dit, een wedstrijd.'

Oh, reken maar. Het recente verleden leert dat volksvertegenwoordigers heus niet voor de lol komen opdraven in amusementsprogramma's. Er moeten ten minste zieltjes te winnen zijn voor aanstaande verkiezingen.

In de week voor de provincialestatenverkiezingen 2015 danste Alexander de Macarena in Zondag met Lubach (VPRO). In De Dokter Corrie Show (NTR) ging het over zijn eerste zoen. 'Ik schrok me eerlijk gezegd helemaal wild. Iedereen keek. Maar ergens vond ik het niet alleen spannend, maar misschien ook wel gewoon lekker.'

Leuk, die Zendtijd voor Politieke Partijen voorafgaand aan het NOS Journaal. Of eigenlijk helemaal niet leuk. 'Leuk', dat zijn optredens in Het Collectief Geheugen. Zonder stropdas en met het bovenste knoopje los proberen politici kiezersharten te veroveren. Ze geven zich over aan volksvermaak in de hoop hun elitaire imago af te schudden. Kijk, met mij kun je lachen. Ik heb óók weleens staan tongen en hakken op een dansvloer. Zeg maar Alexander. Noem me bij mijn eigen naam.

Jeanine Hennis-Plasschaert liet zich afgelopen weekend door Paul de Leeuw tutoyeren in het satirische familieprogramma De Kwis (BNN-VARA). 'Mijn naam is Jeanine Hennis-Plaschaert, ik ben uw minister van Defensie', hoorden 1,2 miljoen kijkers haar zeggen. 'Ik ben in het zinderende land Mali geweest, op bezoek bij onze troepen. Ik ben bij de missie geweest in het chaotische Irak. Ik heb me schuil moeten houden in de oorlogsgebieden van Afghanistan en Somalië. Maar vandaag wordt het pas echt spannend, want vanavond ben ik te gast in De Kwis.'

Echt spannend werd het natuurlijk niet. Aan het einde van de dolle rit kreeg Jeanine acht vragen waarop ze ja moest zeggen, maar nee zou willen antwoorden. 'Vind je het niet heerlijk om te zien hoe de PvdA in de peilingen alle klappen opvangt voor jullie regeringsbeleid?' En: 'Het vonnis van de rechtbank over Wilders was terecht, het is toch alleen belachelijk dat hij niet is gestraft?' Oei, daar zat Jeanine in een lastig parket. Ze maakte zich er makkelijk vanaf. Geen ja, geen nee, terug de politieke arena in.

Van Alexander hoefden we speelgoedrage Slime niet uit ons geheugen te wissen. En ook van de politicus die zich wendt tot het weekend-entertainment om te slijmen bij de gewone man zijn we voorlopig nog niet af.

Meer over