NieuwsPhililps

Politici VS: ‘Philips slaat munt uit coronacrisis’

Philips ligt onder vuur in de Verenigde Staten. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden beschuldigt het concern ervan een slaatje te hebben geslagen uit de medische noodtoestand die ontstond door de corona-uitbraak. Philips zou de Amerikaanse overheid bijna een half miljard dollar (420 miljoen euro) te veel hebben laten betalen voor een levering van beademingsapparaten.

CEO Frans van Houten ontkent dat het bedrijf beademingsapparaten tegen een hogere prijs verkocht in de coronacrisis. Beeld REUTERS

Al in 2014 sloot Philips een contract met de regering van de toenmalige president Barack Obama voor de aankoop van tienduizend beademingsapparaten. Het concern zou de machines uiterlijk september 2022 leveren. In januari van dit jaar, toen het coronavirus zich verspreidde van China naar de rest van de wereld, vroeg Philips aan de regering van president Donald Trump of het bedrijf de productie moest versnellen. 

Daarop kwam geen reactie, maar in april tekende het ministerie van Volksgezondheid in de VS een contract voor de levering van 43 duizend beademingsapparaten, voor een prijs van 15 duizend dollar per stuk. Het ministerie, zegt de website ProPublica, heeft nooit over dat bedrag onderhandeld, terwijl een inkoper in Missouri in diezelfde maand iets meer dan 9.300 dollar neertelde voor een enkele machine. In het oorspronkelijke contract met de vorige regering hing aan een enkel apparaat een prijskaartje van 3.280 dollar.

Philips zou tegen Trump-functionarissen hebben gezegd dat een nieuw model betere schermpjes had. Die werden besteld. In werkelijkheid bleken beide modellen identiek, aldus een rapport van de toezichthouder FDA. Philips-topman Frans van Houten zegt zich niet te herkennen in de conclusies van de Amerikaase Afgevaardigden. ‘Ik wil graag duidelijk maken dat Philips in geen enkel geval de prijzen heeft verhoogd om munt te slaan uit de crisis.’

Philips erkent dat eerder geleverde beademingsapparaten minder kosten. Maar toen was er sprake van een onderzoeks- en ontwikkelingscontract en werden de machines eenmalig ver onder de commerciële waarde van de hand gedaan, aldus het concern. Het nieuwe model dat de huidige regering heeft besteld kost eigenlijk 21 duizend dollar. Maar dat wordt met een korting geleverd, terwijl het bedrijf meer kosten heeft vanwege een versnelde levering.

Meer over