Politici met de dood bedreigd: hoe vaak komt het voor?

D66-leider Alexander Pechtold heeft vandaag voor het gerechtshof van Leeuwarden een verklaring afgelegd in verband met een doodsbedreiging die hij in september 2015 op Facebook kreeg. De rechter oordeelde dat geen sprake was van een strafbare bedreiging, maar het OM ging in hoger beroep. Pechtold is een van de 200 politici die vorig jaar aangifte deed van bedreiging.

Irene de Zwaan
Pechtold arriveert bij het gerechtshof in Leeuwarden. Beeld anp
Pechtold arriveert bij het gerechtshof in Leeuwarden.Beeld anp

In Den Haag is een speciale politie-eenheid, onder de naam Team Bedreigde Politici, bezig met aangiften van politici die bedreigd zijn met de dood of zware mishandeling. Vorig jaar ontving het team 200 meldingen, een jaar eerder 246. Over dit jaar zijn nog geen cijfers bekend.

Het OM in Den Haag beoordeelde 92 van de 200 meldingen als strafbaar. Twintig van de geregistreerde zaken kreeg geen navolging vanwege gebrek aan bewijs of omdat de verdachte niet getraceerd kon worden. Nog eens zeven zaken werden om diverse redenen door het OM geseponeerd.

In 24 zaken heeft het OM vorig jaar de verdachte gedagvaard. De straffen varieerden van voorwaardelijke of onvoorwaardelijke werkstraffen tot gevangenisstraffen en geldboetes. Vanwege privacyredenen doet de politie geen mededelingen over welke personen zijn bedreigd.

Een aantal politici brengt het nieuws zelf naar buiten. Zo liet Pechtold in oktober vorig jaar weten dat hij aangifte had gedaan nadat een man uit de provincie Groningen een bericht op Facebook had geplaatst met de tekst: 'Pechthold, je moet een kopschot hebben'. Daarbij stond een foto van een vuurwapen.

De D66-leider heeft vandaag in de rechtbank verteld welke gevolgen de bedreiging voor hem heeft gehad. De man erkende tijdens een rechtszaak eerder dit jaar dat hij het bericht heeft geplaatst. Hij wist niet meer waarom en zei dat Pechtold niet bang hoefde te zijn.

In dezelfde maand dat Pechtold zijn bedreiging naar buiten bracht, liet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra weten een kogelbrief te hebben ontvangen. De brief had betrekking op zijn plan om de vluchtelingenopvang te versoberen. Ook de fractievoorzitters van het CDA en GroenLinks, Buma en Klaver, lieten weten weleens te zijn bedreigd. Verdere details lieten ze achterwegen.

Halbe Zijlstra ontving een kogelbrief na zijn presentatie over een sober asielplan. Beeld anp
Halbe Zijlstra ontving een kogelbrief na zijn presentatie over een sober asielplan.Beeld anp

Bedreiging Halsema

Een zaak die veel aandacht kreeg was die van Femke Halsema. De toenmalige GroenLinks-leider deed in september 2010 aangifte van bedreiging op Twitter. Een man had onder de naam 'Allah_u_akbar' naar Halsema dit bericht gestuurd: 'Femke? Zal je toekijken als ik je kleine dochtertje helemaal uit elkaar trekt?'

Dezelfde persoon richtte zich eerder al op de voormalige PvdA-leider Job Cohen en Pechtold met de tweet: 'Wie zal ik morgen als eerste zijn nek doorsnijden? #jobcohen of #alexanderPechtold?' De man werd in april 2011 veroordeeld tot 17 dagen celstraf en 80 uur werkstraf.

Vorige maand werd een man gearresteerd in verband met een filmpje waarin Denk-politica Sylvana Simons wordt bedreigd. Hij had een variant van het carnavalsnummer Oh Sylvana gemaakt waarin het hoofd van Simons op het lichaam van gelynchte zwarte mannen was geplakt. De man meldde zich zelf bij het politiebureau. De strafeis volgt nog.

Femke Halsema deed aangifte van bedreiging van haar dochtertje. Beeld anp
Femke Halsema deed aangifte van bedreiging van haar dochtertje.Beeld anp
De dreigtweet aan Femke Halsema. Beeld Twitter
De dreigtweet aan Femke Halsema.Beeld Twitter
Meer over