Politici Bonaire bereiden miljoenenclaim voor tegen Nederlandse staat

Knoops Advocaten bereidt een miljoenenclaim voor tegen de Nederlandse staat. In de zogenoemde 'Zambezi-zaak' op Bonaire sprak de Hoge Raad begin deze maand twee politici vrij die zeven jaar lang ten onrechte zijn beschuldigd van drugshandel, goudsmokkel, mensenhandel, witwassen, valsheid in geschrifte en corruptie.

Wil Thijssen
Ramonsito (links) en Burney el Hage. Beeld
Ramonsito (links) en Burney el Hage.Beeld

De twee politici, Ramonsito Booi (68) en Burney el Hage (46), zijn door de jarenlange vervolging ernstig beschadigd, zowel materieel als immaterieel, stelt Carry Hamburger van Knoops Advocaten. 'Zij moesten de politiek door de aanklachten vaarwel zeggen. Het gaat hier om een combinatie van verlies van baan en carrièreperspectief, derving van inkomsten, psychische schade, geleden leed voor zowel hen als hun familie en aantasting van de goede naam en eer.'

Booi was jarenlang de leider van de grootste partij op Bonaire, de UPB, een zusterpartij van het CDA. Zijn partijgenoot El Hage was onder meer vicepremier en minister van Economische Zaken op de Nederlandse Antillen. Een baan als adviseur van het kabinet-Balkenende IV werd hem na een inval van de Rijksrecherche ontnomen. Hij was toen nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

In een interview met de Volkskrant zegt El Hage dat zijn politieke tegenstanders 'met modder gooiden' omdat ze het niet eens waren met de door Booi en El Hage bepleite aansluiting van Bonaire bij Nederland. Die 'modder' werd door het Openbaar Ministerie serieus genomen nadat toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken een zwartboek hierover, van een buitenparlementaire oppositiepartij in oprichting, officieel in ontvangst had genomen. Het kostte El Hage zijn politieke carrière.

Interview met Burney el Hage

Burney el Hage, oud-vicepremier van de Antillen, was net benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau toen hij werd vervolgd voor drugsdealen, goudsmokkel en mensenhandel. Zeven jaar later spreekt de Hoge Raad hem onherroepelijk vrij. ‘Justitie moet zich diep, diep schamen.’

Nette regeling

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops toont de Zambezi-zaak aan dat de kwaliteit van de rechtspraak, met name de opsporing en vervolging, in Caribisch Nederland moet worden verbeterd. De kwestie sleepte zo lang voort, dat een Nederlandse rechter-commissaris op een gegeven moment een ultimatum stelde aan de aanklager om met 'gronden' te komen waarop de aantijgingen waren gebaseerd. De lijst aanklachten veranderde gedurende de afgelopen jaren van georganiseerde misdaad naar valsheid in geschrifte, zij werd allengs korter en ging uiteindelijk als een nachtkaars uit.

Knoops Advocaten heeft de staat gevraagd de schade voor de politici in der minne te schikken. 'We proberen te bewerkstellingen dat er een nette regeling komt, en dat men het fatsoen heeft deze mensen na 7 jaar niet opnieuw in een rechtszaak te storten om schadevergoeding via de rechter af te dwingen.' De Nederlandse overheid heeft nog niet inhoudelijk op het verzoek gereageerd.

Meer over