Politici blij met sommen over CO2

Getallen uit wetenschappelijk onderzoek kunnen politici danig in de war brengen. In de Verenigde Staten neemt onder meer biomassa 1,7 miljard ton kooldioxidegas per jaar op uit de atmosfeer, blijkt uit berekeningen van onderzoekers van Princeton University waarover ze deze week (16 oktober) publiceren in Science....

Zie je wel, roepen politici in de VS - traditioneel een dwarsligger bij internationale afspraken over het broeikaseffect - Amerika hoeft niets te doen aan een vermindering van de CO2 -uitstoot, zoals vorig jaar is afgesproken in het Japanse Kyoto.

De onderzoekers onder leiding van Jorge Sarmiento zijn aan het rekenen geslagen. Ze hebben een schatting gemaakt van de hoeveelheid CO2 die planten via fotosynthese opnemen, de hoeveelheid die in oceanen oplost, enzovoort. De berekeningen hebben ze uitgevoerd voor Noord-Amerika, Eurazië, Noord-Afrika en de tropen.

Uit hun studie blijkt dat alleen de VS minder CO2 uitstoot dan ze opnemen. Voor de andere regio's in de wereld ligt dat andersom: daar is de uitstoot groter dan de opname. Voer voor politici, dit type berekeningen, aldus Science.

Kritiek is er al op deze berekeningen. 'Er bestaan ook veel kleinere getallen over die opname van kooldioxidegas', zegt David Schimel, ecoloog van het atmosferisch researchcentrum in Boulder (Colorado) tegen het Amerikaanse weekblad.

Meer over