'Polentruc van uitzenders deugt niet'

Een wethouder uit Westland trekt ten strijde tegen de manier waarop Polen worden beloond.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

Nederlandse uitzendbureaus hebben via vestigingen in Polen een constructie uitgedokterd om Poolse arbeiders goedkoper in de Nederlandse tuinbouw te laten werken. Illegaal is de constructie niet, maar wel onwenselijk, zegt wethouder Arne Weverling (38) van de tuinbouwgemeente Westland. 'Het leidt tot oneerlijke concurrentie, en de Nederlandse schatkist loopt inkomsten mis.'

Weverling roept minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op de 'schijnconstructies' van uitzendbureaus tegen te gaan. De wethouder arbeidsmigratie, lid van GemeenteBelang Westland - de grootste partij in de gemeente - heeft woensdag een gesprek met Asscher.

Volgens Weverling openen Nederlandse uitzendbureaus filialen in Polen of elders in Oost-Europa. Via de buitenlandse filialen worden Oost-Europeanen gedetacheerd naar Nederland, bijvoorbeeld als tomatenplukkers of bloemenverpakkers. 'De Poolse arbeidsmigranten krijgen vervolgens in eigen land om en nabij de 500 euro betaald, en dat bedrag wordt in Nederland aangevuld met een belastingvrije onkostenvergoeding van 1.000 euro. Bij elkaar krijgen de Polen precies het bedrag dat in Nederland aan minimumloon betaald moet worden.' Het minimumloon bedraagt 1.469 euro voor iedereen van 23 jaar en ouder.

Het probleem, zegt Weverling, schuilt in het opsplitsen van de twee bedragen - 500 euro en 1.000 euro. 'Omdat over de 1.000 euro geen afdracht hoeft plaats te vinden - bijvoorbeeld aan vakantiegeld of pensioen - kunnen de arbeidsmigranten aanmerkelijk goedkoper worden aangeboden. Deze Poolse arbeiders zijn daarmee aanmerkelijk goedkoper dan Nederlanders.

'In de beeldvorming lijkt het nu al alsof het zo is dat Polen goedkoper zijn, maar dat is niet zo: onder de normale regelingen verdient de arbeidsmigrant evenveel als zijn Nederlandse equivalent. Maar op het moment dat Polen door deze schijnconstructie goedkoper kunnen worden aangeboden, ontstaat er valse concurrentie.' Doordat de arbeidsmigranten in Nederland minder sociale lasten afdragen, loopt de schatkist bovendien inkomsten mis, zegt Weverling.

Het totale bedrag van 1.500 euro per maand is naar Poolse maatstaven veel geld, zegt Weverling: het Poolse minimumloon bedraagt 389 euro. Maar de Poolse arbeidsmigranten zijn zich er vaak niet van bewust dat ze over de zogenaamd belastingvrije 1.000 euro in eigen land wel degelijk nog belasting moeten betalen. Weverling: 'Bij terugkomst in Polen kunnen ze een naheffing krijgen, tot maximaal drie jaar na dato. De meeste Polen weten daar niets van.'

Weverling kan niet precies kwantificeren hoe groot het probleem is. In zijn gemeente telt de glastuinbouw 60 duizend werknemers, van wie 10 duizend arbeidsmigranten. Ongeveer 80 procent van de arbeidsmigranten bestaat uit Polen, schat Weverling. 'Ik hecht er wel aan te zeggen dat we arbeidsmigranten op onze markt hard nodig hebben: ze hebben een goed arbeidsethos, en houden onze economie draaiende. Dit is dus geen pleidooi voor minder Polen in de tuinbouw. Maar het probleem van de schijnconstructies stopt waarschijnlijk niet bij de glastuinbouw. Ook in de bouw, de haven, de schoonmaak en de horeca werken veel Polen.'

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) zegt in een reactie de plannen van minister Asscher te ondersteunen om malafide uitzendbureaus aan te pakken. De ABU - goed voor 65 procent van de uitzendbranche - pleit voor strenger toezicht op de toenemende grensoverschrijdende detachering binnen Europa. Zo wil de ABU onder meer dat de Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid wordt uitgebreid.

undefined

Meer over