Polen zet WO II als wapen in

Spanje, Italië en Frankrijk hebben gisteravond de koppen bij elkaar gestoken om een compromis te zoeken, zodat de Europese top over de Grondwet niet op een mislukking uitloopt....

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

Volgens diplomaten liet bondskanselier Merkel, die de regie voert op de top, de bemiddelingspoging speciaal aan de Fransen en de Tsjechen over, gezien de gevoeligheden tussen haar land en Polen. Premier Kaczynski schoffeerde Duitsland met de opmerking dat zijn land zonder de Tweede Wereldoorlog nu niet 38 miljoen, maar 66 miljoen inwoners zou tellen. ‘We vragen maar één ding: dat we terugkrijgen wat ons afgenomen is.’

Van alle kanten was flinke kritiek te horen op Kaczynski. Voorzitter Pöttering van het Europees Parlement noemde de opmerking ‘pijnlijk’, terwijl de Deense premier Anders Fogh Rasmussen het ‘absurd’ noemde ‘de beslissing over de stemverdeling te baseren op de Tweede Wereldoorlog’.

Duitsland hoopt dat vooral Groot-Brittannië onder druk komt te staan, als Spanje en Italië (die de Grondwet hebben goedgekeurd) en Frankrijk (dat nee heeft gezegd) een compromisformule vinden.

De Britse premier Blair eist dat het Handvest van de grondrechten uit het verdrag verdwijnt, omdat hij bang is dat het Europese Hof van Justitie daardoor zeggenschap krijgt over de Britse arbeidswetgeving en het stakingsrecht. ‘We willen keiharde garanties dat het de Britse wetgeving niet zal veranderen’, zei Blair. Londen wil ook zijn justitie- en belastingbeleid vrijwaren van invloed uit Brussel.

De achttien landen die de Grondwet al hebben goedgekeurd, zetten donderdag hun hakken in het zand om te voorkomen dat de oorspronkelijke tekst te veel wordt afgezwakt. ‘We moeten ophouden met deze constitutionele striptease. We zijn al ver genoeg gegaan’, zei de Oostenrijkse minister Plassnik (Buitenlandse Zaken).

De Luxemburgse premier Juncker kreeg op een vooroverleg van de christen-democraten luid applaus toen hij zei dat verdere concessies aan het neekamp onaanvaardbaar zijn.

Meer over