Polen richt paramilitaire strijdmacht op vanwege dreiging Rusland

Polen gaat een paramilitaire strijdmacht oprichten in verband met de toegenomen spanningen met buurland Rusland. Volgens minister van Defensie Antoni Macierewicz moet de Territoriale Defensiemacht, die de reguliere strijdkrachten moet versterken, 35 duizend man sterk worden.

Poolse militairen tijdens een oefening, ter voorbereiding op de NAVO-top in Warschau Beeld ap
Poolse militairen tijdens een oefening, ter voorbereiding op de NAVO-top in WarschauBeeld ap

De strijdmacht wordt gevormd door vrijwilligers die een militaire training krijgen en regelmatig voor oefeningen moet opdraven. In alle zestien departementen die Polen telt, wordt een brigade gelegerd. De Territoriale Defensiemacht is bedoeld als antwoord op een mogelijke 'hybride' oorlog, zoals in Oekraïne waar Rusland met een mengeling van militaire middelen en propaganda de Krim in handen wist te krijgen en een opstand in het oosten van Oekraïne uitlokte.

Volgend jaar al moeten de eerste brigades operationeel worden in de departementen langs de grens met Rusland. Volgens Macierewicz is het vrijwilligersleger nodig omdat Rusland 'geen geheim maakt van zijn agressieve bedoelingen'. De nieuwe strijdmacht roept herinneringen op aan het 'Armia Krajowa' (Thuisleger), het Poolse ondergrondse verzetsleger dat in de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse bezetters vocht.

Polen krijgt binnenkort ook extra steun van de NAVO. Het bondgenootschap stuurt vier bataljons naar de Baltische landen en Polen, waarvan er één in Polen wordt gelegerd. In totaal gaat het om vierduizend militairen.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski drong er eerder deze week bij het bondgenootschap op aan meer troepen naar het gebied te sturen om het hoofd te bieden aan de Russische dreiging. 'We willen tegen niemand oorlog voeren, maar om een oorlogsscenario te voorkomen moeten we laten zien dat we heel goed voorbereid zijn en vastbesloten zijn ons land en onze gemeenschappelijke waarden te verdedigen', aldus Waszczykowski.

Begin volgende maand komen de leiders van de NAVO-landen in Warschau bijeen voor een topontmoeting, waarbij de crisis in Oekraïne en de slechte betrekkingen met Rusland ongetwijfeld bovenaan de agenda staan.

Toegenomen wantrouwen

Polen staat van oudsher wantrouwend tegenover de machtige oosterbuur, maar sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is het wantrouwen sterk toegenomen. Daarbij komt dat Polen nu wordt geregeerd door de conservatieve Recht en Gerechtigheid-partij (PiS), die helemaal weinig van Moskou moet hebben.

Vooral Macierewicz is sterk tegen Rusland gekant. Hij hangt nog steeds de overtuiging aan dat Rusland verantwoordelijk was voor het vliegtuigongeluk, waarbij de vroegere Poolse president Lech Kaczynski, tevens een van de leiders van de PiS, in 2010 omkwam. Kaczynski was onderweg naar een herdenking voor de tienduizenden Poolse officieren die in de Tweede Wereldoorlog bij Katyn door de Russische geheime dienst werden geëxecuteerd.

Eerder dit jaar kreeg Macierewicz het aan de stok met zijn voorgangers, nadat hij hen er van had beschuldigd dat zij de strijdkrachten zo hadden verwaarloosd dat Polen zich niet meer kon verdedigen. Hij sprak van een 'gigantisch netwerk van corrupte politici en hoge ambtenaren' die het leger op de rand van de afgrond had gebracht. In een protestbrief riepen zijn voorgangers om het ontslag van Macierewicz omdat hij Polen in diskrediet had gebracht bij de bondgenoten.

Meer over