Polen levert ISAF 1000 militairen

Polen stuurt in februari duizend militairen ter versterking van de NAVO-missie ISAF in Afghanistan. Dat heeft de Poolse minister van Defensie Radoslaw Sikorski woensdagavond bekendgemaakt tijdens zijn bezoek aan Washington....

Van onze correspondenten Jan Hunin en Bert Lanting

Sikorski verklaarde het besluit wereldkundig te hebben gemaakt op verzoek van de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer. Volgens de minister hoopt De Hoop Scheffer dat de Poolse toezegging andere landen over de streep zal trekken om ook troepen ter beschikking te stellen van de door de NAVO opgezette stabilisatiemacht.

Polen is sinds 1999 lid van het Atlantisch bondgenootschap. Het draagt op het moment al honderd soldaten bij aan ISAF.

De Hoop Scheffer noemde de aankondiging van Warschau ‘een belangrijke stap’. Maar helemaal nieuw was het Poolse gebaar niet. Polen had al laten weten dat het komend jaar troepen zou sturen ter aflossing van de eenheden die nu in Afghanistan zijn. Daarbij komt dat de troepen pas in februari arriveren, veel later dan de top van de NAVO had gewild.

De NAVO-operatie in Afghanistan kampt met een nijpend tekort aan militairen. Een vraag van de militaire bevelhebber van de ISAF, generaal James Jones, om 2500 extra soldaten was vorige week onbeantwoord gebleven. Tijdens een buitengewone vergadering van de NAVO bleek woensdag geen enkele van de 26 lidstaten bereid om bijkomende troepen te leveren.

Afghanistan wordt geplaagd door de ergste geweldgolf sinds het Taliban-regime in 2001 door Amerikaanse troepen omver werd geworpen. Dit jaar maakte de burgeroorlog al tweeduizend slachtoffers. Bij gevechten in de zuidelijke provincies Kandahar en Helmand kwamen de laatste tijd dertig soldaten van de NAVO om. Het bondgenootschap heeft 18.500 troepen in Afghanistan gestationeerd.

De negenhonderd Poolse troepen zullen vanaf februari worden gestationeerd in het relatief rustige oosten van Afghanistan. Niettemin sprak Sikorski van een moeilijke, riskante en gevaarlijke operatie. In de jaren tachtig maakte hij zelf als oorlogscorrespondent de Sovjet-bezetting van Afghanistan mee.

Polen staat al jaren bekend als een van de de trouwste bondgenoten van de Amerikanen. In 2002 nam het als een van de weinige landen deel aan de oorlog tegen Irak. Sindsdien staan Poolse troepen aan het hoofd van een bezettingszone ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Controverse lokte die beslissing in Polen nauwelijks uit. Pas toen het aantal slachtoffers begon op te lopen, nam de druk toe om Irak te verlaten. Begin vorig jaar besliste de linkse regering om alle troepen terug te trekken, maar het volgende (conservatieve) kabinet maakte die beslissing ongedaan.

De Poolse regering onderhandelt met Washington over de aanleg van een Amerikaanse antiraketbasis op Pools grondgebied. Dat moet een deel van de VS en Europa beschermen tegen langeafstandraketten uit het Midden-Oosten. Polen zou daarmee het eerste land worden dat bij de bouw van een raketschild wordt betrokken.

Meer over