Polen houdt poot stijf op EU-top

Ondanks zware druk van de andere EU-landen ligt Polen nog steeds dwars op de Europese top over de Grondwet. Bondskanselier Merkel, die momenteel de EU voorzit, had donderdagnacht en vrijdagochtend gesprekken met de Poolse premier Kaczynski, maar dat leverde vooralsnog niets op...

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

Kaczynski weigert nog steeds in te stemmen met de nieuwe stemverdeling binnen de EU, die aanzienlijk minder gunstig uitvalt voor zijn land dan de bestaande regeling. Volgens diplomaten heeft Polen als compromis voorgesteld pas in 2020 over te stappen op de nieuwe stemmenverdeling. Maar dat is voor de meeste andere landen onverteerbaar.

Extra zetels
In de wandelgangen werd gespeculeerd over de mogelijkheid dat Polen na 2009 wat extra zetels zal krijgen in het nieuwe parlement.

Merkel had vrijdagochtend ook nog apart overleg met de Britse premier Blair, de Tsjechische premier Topolanek en premier Balkenende. Nederland heeft al een deel van zijn eisen binnen weten te halen.

De voornaamste concessie is dat het niet langer om een Grondwet gaat, maar een ‘hervormingsverdrag’. Maar Den Haag wil nog steeds dat de toelatingsvoorwaarden voor nieuwe landen op de een of andere manier in het verdrag worden vastgelegd.

Sarkozy sleept concessie binnen
De Europese Commissie tekende protest aan tegen een concessie die de Franse president Sarkozy in de wacht heeft weten te slepen. Op aandringen van Frankrijk komt een passage dat de EU streeft naar een interne markt met ‘vrije en onbelemmerde concurrentie’ te vervallen.

‘We kunnen er niet mee instemmen dat de vooruitgang op een van de belangrijkste beleidsterreinen van de EU wordt teruggedraaid’, zei een woordvoerster van Commissie-voorzitter Barroso.

Volgens diplomaten hebben de meeste landen echter weinig problemen met de concessies aan de Fransen. ‘Het gaat Sarkozy er vooral om dat hij het thuisfront kan laten zien dat hij iets heeft gedaan om zich teweer te stellen tegen het oprukken van wat daar gezien wordt als het ongebreidelde neoliberalisme in de EU’, zegt een diplomaat. ‘Maar in de praktijk zal de verandering weinig gevolgen hebben. De hele wetgeving en alle uitspraken van het Hof van Justitie waarop de interne markt en het mededingingsbeleid gebaseerd zijn, blijven overeind’.

Dat is kennelijk ook de indruk van de Britten. Die hadden aanvankelijk ook felle kritiek, maar na een gesprek met Sarkozy liet Blair weten gerustgesteld te zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel passeert vrijdag in Brussel de media bij het begin van de tweede dag van de Europese top. (AP) Beeld AP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel passeert vrijdag in Brussel de media bij het begin van de tweede dag van de Europese top. (AP)Beeld AP
Meer over