Poetswant

De westflank van Utrecht ruikt dankzij Douwe Egberts toch nog steeds gewoon naar gemalen roodmerk?..

Jawel, zegt brand manager Alex de Jong van Intec in Veenendaal. Maar, legt hij uit, DE is tegenwoordig onderdeel van Sara Lee/Douwe Egberts. En die multinational doet in van alles, van koffie en thee tot zeep en cosmetica. In Nederland onder meer via dochterbedrijf Intec.

We zijn via voorlichters en secretaresses bij De Jong in Veenendaal beland vanwege de vraag wie er bij Sara Lee/Douwe Egberts iets weet van Nederlands octrooi 1021437, waarvan het bedrijf octrooihouder is. Utrecht wijst naar Veenendaal, dat naar manager Wout de Gier wijst, die naar De Jong wijst.

Het 22 pagina's tellende octrooi beschrijft het concept van een vezelstoffen handschoen of want voor het met de vlakke hand poetsen van een oppervlak. Het slimme zit hem vooral in een klein reservoir met pakweg tien milliliter poetsmiddel, die f ¿in de want is ingebouwd. Eventueel is dat een wegwerp-sachet dat wordt vastgezet met een kleefstrip of klittenband, in andere gevallen is het geheel bedoeld als eenmalige wegwerp. De gebruiker neemt een want, scheurt het sachet open en poetst.

Volgens de schetsen in het octrooi wordt zo'n sachet met poetsmiddel door het buigen van de vingers op het te poetsen oppervlak geknepen, waarna de hand het verder uitwrijft. In andere uitvoeringen doet de duim van de poetshand dat. Hersluitbare sachets zijn ook denkbaar.

Een en ander is verzonnen, meldt het eind vorig jaar vrijgegeven octrooi, door Wiebe Nicolaas van Druten uit Delft. De futuristische tekeningen in het octrooi verraden een professioneel designer die heel goed weet hoe-ie zijn ideeaan de man moet brengen.

Maar er zijn ook vragen. Werkt deze Wiebe van Druten op een van de ontwerp-afdelingen van Sara Lee? Of verkocht hij een particuliere brainwave aan het bedrijf? Ligt de poetshandschoen binnenkort in de winkel? En, natuurlijk de belangrijkste kwestie, wat moet er dan gepoetst worden met deze poetshandschoenen?

Brand manager De Jong is evenwel een man van de harde lijn. Het octrooi, zegt hij ferm, betreft bedrijfsinformatie van Sara Lee.

En dus moeten we begrijpen dat hij daar verder niks over gaat vertellen. Niet over wat het bedrijf met de vinding wil. En niet wat ermee gepoetst moet. Niet of hij meneer Van Druten kent. En wel dat hij het niet gaat uitzoeken ook als dat niet zo is. 'Dat zijn interne aangelegenheden. Dit wordt voor u een lastig stukje om te schrijven, vrees ik.'

Maar, algemener dan, waarom stuurt Douwe Egberts ons eigenlijk naar Alex de Jong van Intec in Veenendaal? Omdat, het is eruit voor de brand manager er erg in heeft, Intec de Kiwi-producten op de markt brengt.

De wop de markt brengt?

U weet wel, zegt De Jong trots, Kiwi. Schoenverzorging.

Dat is het dus: schoenen poetsen. Binnenkort doen wij onze schoenen niet meer met een borstel en een blikje, maar met een want van Kiwi. Met ingebouwd schoensmeersachet. Van Kiwi.

Moderne tijden beginnen in Veenendaal. Alleen wil Sara Lee het nog even niet weten.

Meer over