Poetins schoonzoon en judovrienden krijgen grootste staatsopdrachten

Een schoonzoon van de Russische president Poetin is in de top vijf gekomen van ondernemers die vorig jaar de grootste overheidsopdrachten in Rusland hebben weten binnen te slepen. Drie andere ondernemers in de top vijf van ontvangers van staatsopdrachten zijn vroegere judomaatjes van Poetin, zo blijkt uit een lijst die de Russische editie van het zakenblad Forbes heeft opgesteld.

Bert Lanting
Sjamalovs vader is een oude vriend van Poetin. Beeld EPA
Sjamalovs vader is een oude vriend van Poetin.Beeld EPA

Nieuwkomer in het exclusieve gezelschap is Kirill Sjamalov sinds 2013 getrouwd met Katerina Tichonova, de jongste dochter van Poetin. De 34-jarige Sjamalov is volgens het persbureau Reuters binnen enkele jaren uitgegroeid tot multimiljardair, dankzij de overname van een pakket aandelen in het petrochemische bedrijf Sibur. Zijn fortuin wordt nu op ongeveer 2,5 miljard euro geschat.

Sjamalovs vader is een oude vriend van Poetin. Samen met Poetin richtte hij begin jaren negentig het Ozero-collectief op, een vereniging van datsja-bezitters even buiten Sint-Petersburg. Vrijwel alle leden van dit vriendenclubje van Poetin zijn uitgegroeid tot miljardairs. Ook Poetins dochter, een beroepsdanseres, doet het zakelijk goed. Zij geeft leiding aan een miljardenproject voor het opzetten van een broedplaats voor innovatieve bedrijven bij de Moskouse Staatsuniversiteit.

Koningen van de overheidsopdrachten

Sjamalovs bedrijf kreeg voor bijna 1,8 miljard euro aan overheidsopdrachten binnen. Daarbij gaat het voornamelijk om een project voor een enorm chemisch complex in Siberië. Sibur kreeg eerder al een lening van bijna twee miljard euro uit een van de staatsfondsen waarin Rusland een deel van de opbrengsten uit de olie- en gasexport heeft geparkeerd. Volgens Reuters kreeg hij dat geld tegen een rente die ver onder het gangbare tarief ligt.

Onder de 'koningen van de overheidsopdrachten', zoals Forbes de top vijf noemt, zitten verder de gebroeders Arkadi en Igor Rotenberg, die Poetin in zijn jeugd leerde kennen op de judoschool. Arkadi Rotenberg, die al jaren de top vijf aanvoert, sleepte voor ongeveer 6,7 miljard euro aan overheidsopdrachten binnen. Rotenberg, die samen met zijn broer Igor al miljarden verdiende aan bouwprojecten voor de Olympische Winterspelen van 2014, voert nu een ander gigantisch project uit. Zijn onderneming is verantwoordelijk voor de bouw van een brug naar de Krim, het schiereiland dat Rusland begin 2014 inpikte van Oekraïne.

Ook zijn broer Igor hoort bij de zakenmensen die vorig jaar het meest profiteerden van overheidsopdrachten. Bij hem stond de teller op 1,4 miljard euro. Een ander judomaatje van Poetin, de zakenman Gennadi Timtsjenko, eindigde op de derde plaats met 1,9 miljard euro aan overheidsopdrachten.

Timtsjenko's bedrijf sleepte een mega-opdracht binnen voor de aanleg van de 'Macht van Siberië', een gaspijpleiding vanuit Siberië naar China. Er waren volgens Forbes geen concurrenten voor deze opdracht.

Net als een aantal andere vrienden van Poetin staan de Rotenbergs en Timtsjenko op de lijst van Russen tegen wie de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties hebben genomen. Timtsjenko wist de ergste schade te ontlopen doordat hij zijn aandelenpakket in het oliehandelbedrijf Gunvor net voor het van kracht worden van de sancties aan zijn Zweedse zakenpartner Torbjörn Törnqvist verkocht. Volgens sommige critici moeten de royale staatsopdrachten voor Poetins vrienden worden gezien als een soort compensatie voor het wegvallen van hun buitenlandse activiteiten als gevolg van de annexatie van de Krim en Ruslands bemoeienis bij de oorlog in het oosten van Oekraïne.

Meer over