Poetins Satan-raket die 'Frankrijk kan wegvagen' kampt met problemen

De NAVO noemt Ruslands nieuwste kernraket de 'Satan-2'. De raket is zo verwoestend, dat hij met zijn kernkoppen tien steden in de VS in één klap kan vernietigen. Maar de ontwikkeling van deze gevaarlijke langeafstandsraket verloopt allerminst soepel. Opnieuw is een belangrijke test uitgesteld van de strategische raket die het paradepaardje van Rusland moet worden.

Stieven Ramdharie
Een langeafstandsraket tijdens de militaire parade in Moskou. Beeld AFP
Een langeafstandsraket tijdens de militaire parade in Moskou.Beeld AFP

Het is de zoveelste tegenvaller voor het project. Naar de test-lancering van de Satan 2 wordt al jaren uitgekeken, niet in de laatste plaats door de VS die het meeste te vrezen hebben van de superzware raket.

De regering-Poetin ziet de Satan 2 als een cruciaal onderdeel van de modernisering van Ruslands kernmacht. Zeker nu de spanningen met de VS verder oplopen. De intercontinentale raket, waaraan al sinds 2009 wordt gewerkt, zal de zwaarste en dodelijkste zijn als deze ooit operationeel wordt. Het ding moet zo'n tien kernkoppen herbergen, die elk een afzonderlijk doelwit moeten kunnen vernietigen.

Elke kernkop is talloze malen krachtiger dan de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Of, zoals het nieuwsagentschap Zvezda van het ministerie van Defensie vorig jaar pochte, krachtig genoeg om 'delen van de aarde ter grootte van Texas of Frankrijk' weg te vagen.

De nieuwste tegenvaller bij de ontwikkeling van de Sarmat, zoals de raket in Rusland heet, wordt gemeld door het Russische persbureau TASS. 'De testlancering vanuit een silo van de Sarmat zal niet plaatsvinden', aldus een bron in de Russische defensie-industrie over de proef die voor deze maand was gepland. De belangrijke test is nu uitgesteld tot ergens in de zomer.

De lancering van een SS-18 Satan, de voorganger van de Satan 2, in 2006. De Russen beschikken nog over 46 van deze langeafstandsraketten die tien kernwapens hebben. Beeld EPA
De lancering van een SS-18 Satan, de voorganger van de Satan 2, in 2006. De Russen beschikken nog over 46 van deze langeafstandsraketten die tien kernwapens hebben.Beeld EPA

Codenaam Satan

'Er zijn signalen die erop wijzen dat het programma in problemen is', concludeerden deskundigen van de Russische denktank Center for Arms Control, Energy and Environmental Studies in januari al, na een andere tegenvaller. Als sinds 2015 worden cruciale tests steeds uitgesteld.

De nieuwe raket moet de Satan-1 gaan vervangen, op dit moment 's werelds zwaarste en krachtigste langeafstandsraket. Deze verouderde raket, die een bereik heeft van zo'n elfduizend kilometer, stamt nog uit de Koude Oorlog. De NAVO besloot deze raket indertijd de codenaam Satan te geven vanwege de enorme explosieve kracht.

Sommige Satans waren tijdens de Koude Oorlog voorzien van kernkoppen met een kracht van 25 Megaton, zo'n 1.700 keer krachtiger dan de eerste atoombom die in 1945 op Japan werd gegooid. De Russen hebben nog 46 van deze oudere Satans, die in de komende jaren moeten worden vervangen door de Satan-2. Elk van deze verouderde raketten heeft tien kernkoppen met een kracht van één Megaton.

Ter vergelijking: de atoombom op Hiroshima die zo'n 100 duizend mensen doodde, had een kracht van 'slechts' 15 kiloton. Rusland introduceerde medio jaren zeventig dit soort raketten voorzien van meerdere kernwapens (MIRV's) jaren nadat de VS ze voor het eerst hadden opgesteld in hun silo's.

Wist u dat:

de VS sinds 2014 niet meer beschikken over raketten op land zoals de Satan 2, zogenaamde MIRV's, die meerdere kernwapens aan boord hebben? President Obama besloot hiertoe. De VS hebben wel 450 Minuteman-kernraketten in silo's klaar staan. Deze hebben slechts één atoombom. Washington vertrouwt erop dat deze, en de kernwapens aan boord van vliegtuigen en onderzeeboten, genoeg zijn om de Russen van een aanval af te houden. Wel hebben de VS MIRV's op onderzeeërs.

Supersonisch

Rusland had de allereerste Satan-2's al in 2018 in gebruik willen nemen. Maar het is nu onduidelijk of dit doel wel wordt gehaald, gezien de laatste technische tegenvallers. 'Wij rekenen erop om rond 2018-2020 bewapend te zijn met dit kwalitatief nieuwe raketsysteem', zei de commandant van de strategische raketmacht, generaal Sergei Karakayev, twee jaar geleden.

Moskou publiceerde in oktober voor het eerst een foto van de geheime raket. Twee maanden daarvoor was er een test uitgevoerd met een hypersonisch wapen. De Russen willen de Satan-2 namelijk, naar verluidt, ook gaan bewapenen met een conventionele bom die supersnel op zijn doel af gaat.

Dit wapen moet de tegenhanger worden van een soortgelijk wapensysteem waaraan de VS al jaren werken, het Prompt Global Strike-programma, om binnen één uur overal in de wereld toe te slaan met een conventioneel wapen. Met de snelheid van vele malen het geluid, moet dit supersonische wapen naar zijn doel vliegen.

De Russen zien de de nieuwe raket ook als een belangrijk middel in de strijd tegen het Amerikaanse ruimteschild. Moskou beschouwt dit antiraketsysteem, dat volgens de VS alleen bedoeld is om Iraanse of Noord-Koreaanse raketten neer te halen, als een bedreiging voor de eigen nucleaire raketmacht. Door de vele kernwapens aan boord van de Satan-2, bedoeld voor meerdere doelwitten, is de Russische raket moeilijk te vernietigen door het raketschild.

Aan boord zijn ook talloze nepkoppen om de verdedigingsraketten van het Amerikaanse raketschild in de war te brengen bij een nucleaire aanval. Reden waarom Moskou nog in de komende decennia zal vertrouwen op de Satan 2 om de VS af te schrikken.

De eerste foto die Moskou in oktober vorig jaar vrij gaf van de Satan 2. Nog veel informatie over deze nieuwe strategische Russische raket is geheim. Beeld Makeyev
De eerste foto die Moskou in oktober vorig jaar vrij gaf van de Satan 2. Nog veel informatie over deze nieuwe strategische Russische raket is geheim.Beeld Makeyev
Meer over