Poetins nieuwste speeltje: de T14

Het Kremlin is van plan de wereld op 9 mei de nieuwste Russische tank te laten zien: de T-14 Armata gevechtstank. Het hypermoderne gevaarte doet mee aan de parade op het Rode Plein ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de overwinning op Hitler-Duitsland.

Door onze buitenlandredactie
De T-14 Armata gevechtstank. Beeld Reuters
De T-14 Armata gevechtstank.Beeld Reuters

Voorlopig heeft Rusland nog maar 24 stuks van de nieuwe tank, maar het is de bedoeling dat er vanaf begin volgend jaar 500 T-14's per jaar van de band rollen in de Oeral-Wagonfabriek in Nizjni Tagil. In 2020 moeten de Russische strijdkrachten de beschikking hebben over 2.300 Armata-tanks.

De Armata wordt de opvolger van de T-90. Aanvankelijk werkte Rusland aan een nieuwe versie van deze tank, de T-95, maar daarvan werden slechts enkele testmodellen geproduceerd.

Belangrijkste vernieuwing is dat de Armata is uitgerust met een onbemande geschutkoepel. De twee- of driekoppige bemanning bedient de tank vanuit een extra zwaar gepantserde capsule voorin het rupsvoertuig. Volgens de Russische media kan de Armata uitgroeien tot een volledig gerobotiseerde gevechtstank die op afstand kan worden bediend.

Net als de T-90 is de T-14 uitgerust met een 125 mm kanon. Ook kan het gevaarte geleide raketten afvuren met een bereik van vijf kilometer. Die kunnen zowel tegen tanks als laagvliegende helikopters worden ingezet.

Moderniseringsprogramma

Het is de bedoeling dat de wereld over ruim een week nog enkele aanwinsten van de Russische strijdkrachten te zien krijgt, zoals de RS-24 intercontinentale ballistische raket. Rusland is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuw gevechtstoestel, de T-50 PAK FA. Ook wordt het kernarsenaal gemoderniseerd.

De nieuwe wapens maken deel uit van een grootscheeps moderniseringsprogramma voor de Russische strijdkrachten dat president Poetin in gang heeft gezet. Met het oog daarop heeft het Kremlin het defensiebudget de afgelopen jaren flink verhoogd. Tussen 2008 en 2013 is het defensiebudget met ruim 30 procent gestegen in een tijd dat de meeste westerse landen hun defensie-uitgaven juist hebben beperkt.

Ondanks de economische problemen waarmee Rusland te kampen heeft als gevolg van de lage olieprijs en de westerse sancties, trekt Moskou dit jaar 20 procent meer uit dan vorig jaar voor wapenaankopen. Volgens minister van Defensie Sergej Sjojgoe zal de regering dit jaar 25 procent meer uittrekken voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe wapens. Het is de bedoeling dat de wapenaankopen in 2017 met 40 procent omhoog gaan.

Meer over