Poetins jongerengroep belaagt Britse ambassadeur

MOSKOU (ANP) - De verhouding tussen Groot-Brittannië en Rusland wordt de laatste tijd niet alleen geplaagd door de dood van de Russische ex-spion Alexander Litvinenko, in Londen. De relatie wordt ook beproefd door de behandeling die de Britse ambassadeur Anthony Brenton al maanden krijgt in Rusland.

Brenton is de afgelopen maanden dagelijks lastig gevallen en geïntimideerd door de aan het Kremlin gelieerde jongerengroep 'Nasji', zo meldde vrijdag de krant Financial Times.

Brenton wordt onder meer gevolgd door groepen betogers die hem op een agressieve manier verwensingen en leuzen toeschreeuwen. De bewegingen van hem en zijn gezin worden beschreven op internet en leden van Nasji (''de onzen'') verstoren de openbare optredens van de ambassadeur.

Excuses

Een woordvoerder van Nasji zegt in de Financial Times dat de groep Brenton wil 'straffen' voor diens optreden op een conferentie van oppositiepartijen en mensenrechtengroeperingen in Moskou, die samenviel met de G8-top in Rusland afgelopen zomer. Volgens Nasji moet de ambassadeur zijn excuses aanbieden omdat hij ,,fascisten steunt''.

De Britse ambassade heeft een klacht ingediend bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Moskou schendt volgens de ambassade de Weense conventie die bepaalt dat buitenlandse gezanten worden behandeld met respect en bescherming dienen te krijgen tegen aanvallen en agressie.

Ambtenaren van het ministerie geven off the record toe dat het gedrag van Nasji alle regels te buiten gaat, maar zeggen niets te kunnen doen omdat de groep ,,te dichtbij Poetin staat'', aldus de Financial Times. De leiding van Nasji zou regelmatig overleg voeren met naaste medewerkers van de Russische president en Poetin ook zelf geregeld spreken.

Meer over