NieuwsCorona in Rusland

Poetin zinspeelt op inzetten leger nu coronavirus oprukt in Rusland

President Poetin overweegt het leger in te zetten om greep te krijgen op het coronavirus dat steeds verder om zich heen grijpt in Rusland. Poetin waarschuwde dat de situatie voorlopig alleen maar achteruit gaat.

Het Russische leger voorzag eerder de Italianen al van medische ondersteuning. Beeld Getty Images
Het Russische leger voorzag eerder de Italianen al van medische ondersteuning.Beeld Getty Images

Dinsdag kwamen er 2.774 nieuwe gevallen bij, waarvan ruim de helft in Moskou, de sterkste stijging tot nu toe. Officieel zijn er in Rusland ruim 21 duizend gevallen van covid-19 geregistreerd. Volgens Poetin doen zich ook steeds meer ernstige gevallen voor. Hij beloofde dat de autoriteiten alles uit de kast zullen halen om de crisis het hoofd te bieden, zo nodig ook alles waarover het ministerie van Defensie beschikt.

Het is niet duidelijk hoe Poetin het leger wil inzetten, maar eenheden van het Russische leger hebben in Italië al geholpen met het bestrijden van het virus. Daarbij ging het om ontsmettingsapparatuur, beademingsapparaten en medisch personeel van de Russische strijdkrachten.

Overigens zijn nu ook bij de Russische strijdkrachten de eerste coronagevallen opgedoken. Volgens de zakenkrant Kommersant zijn twee weken geleden al drie besmette militairen geregistreerd. Hoeveel het er nu zijn is niet bekend, maar in oppositiekringen maakt men zich zorgen over een recente oefening voor de jaarlijkse overwinningsparade op het Rode Plein waaraan duizenden militairen meededen.

Uren wachten

Vooral in Moskou kunnen de ziekenhuizen de stroom nieuwe patiënten nauwelijks meer aan. Soms moesten ambulances uren wachten voordat zij patiënten bij het ziekenhuis konden afleveren. Ook medewerkers van het beroemde Bolsjojtheater zijn besmet geraakt. Afgelopen week testten 34 van hen positief, vlak voor een benefietvoorstelling waaraan allerlei beroemde zangers, dansers en andere culturele grootheden meededen.

Aanvankelijk werden veruit de meeste nieuwe gevallen gemeld in Moskou, maar het lijkt erop dat er nu ook andere brandhaarden opduiken in het land.

De Chinese autoriteiten maken zich ernstig zorgen over de uitbraak van het virus in Rusland. Om te voorkomen dat China door een tweede golf van het virus wordt getroffen, hebben zij de grens met Rusland vergrendeld. Volgens de Chinese autoriteiten is een groot deel van de nieuwe besmettingen met het virus te wijten aan Chinezen die uit Rusland terugkeren.

Hoe Poetin wegduikt nu de nood aan de man is
Nu ook in Rusland het coronavirus om zich heen grijpt, laat Vladimir Poetin het brengen van slecht nieuws aan anderen over.

Moskouse ziekenhuizen kraken onder de stroom van coronapatiënten
Moskou kan de stroom patiënten nauwelijks meer aan, nu het aantal corona-gevallen sterk is opgelopen. De Russische hoofdstad telt twaalf- van de zestienduizend geconstateerde besmettingen. Er staan rijen ambulances voor de ziekenhuizen.

Meer over