Poetin zet zich af tegen ‘buitenlandse inmenging’

In zijn jaarlijkse toespraak aan het parlement heeft president Vladimir Poetin zich opnieuw krachtig afgezet tegen westerse defensieplannen en ‘buitenlandse inmenging’ in de Russische democratie...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Verwijzend naar de plannen voor stationering van delen van een Amerikaanse raketschild in Polen en Tsjechië, zei Poetin dat Rusland zich niet langer gehouden acht aan het CFE-verdrag uit 1990 ‘totdat alle landen zich er strikt aan houden’. Als overleg met de NAVO over Russische zorgen niets oplevert, zal Moskou het verdrag opzeggen.

Volgens Poetin is het een anachronisme om Rusland beperkingen op te leggen op troepenaantallen in Europa, terwijl NAVO-landen voorwendselen zoeken om onder de bepalingen van het verdrag uit te komen. ‘Het is moeilijk voorstelbaar dat iemand bijvoorbeeld de Verenigde Staten zou kunnen dwingen tot beperkingen op troepenbewegingen in eigen land’, aldus Poetin.

Er bestaan tussen de NAVO-landen en Rusland al jaren meningsverschillen over de interpretatie van het CFE-verdrag. NAVO-landen weigeren een aanpassing van het verdrag uit 1999 te ratificeren zolang Rusland zijn troepen niet terugtrekt uit separatistische gebieden in Moldavië en Georgië.

Antiwesters
Poetins robuuste en antiwesters getinte toespraak volgt op een rede in Munchen eerder dit jaar waarin hij waarschuwde voor een nieuwe wapenwedloop en fel uithaalde naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice noemde donderdag de Russische bezwaren tegen raketdefensie ‘bespottelijk’.

Poetin verdedigde donderdag ook met verve de Russische democratie en noemde de aankomende Doema-verkiezingen de ‘belangrijkste gebeurtenis van het jaar’. Critici in binnen- en buitenland verwijten Poetin de vrijheid van meningsuiting te beperken en de democratie te ondermijnen. Maar de president repte donderdag van de introductie van een ‘revolutionair’ systeem van proportionele vertegenwoordiging, waardoor volgens hem de oppositie makkelijker in de Doema kan komen.

'Tegen extremisme'
Hij waarschuwde dat ‘niet iedereen blij is met de stabiele ontwikkeling van ons land’ en hekelde ‘de groeiende stroom buitenlands geld die gebruikt wordt voor directe inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden’. Tot slot riep hij op tot verdere verscherping van wetten tegen ‘extremisme’, een rekbaar begrip dat vaak wordt gebruikt voor meningen die niet overeenkomen met het de officiële lijn.

Hoewel de Russische economie sterk blijft groeien, erkende Poetin dat de kloof tussen arm en rijk ‘ontoelaatbaar groot’ is. Volgens het tijdschrift Forbes zijn de honderd rijkste Russen goed voor 337 miljard dollar, eenderde van de Russische economie. Poetin kondigde aan dat de pensioenen tot 2009 zullen stijgen met 65%.

De Russische president Vladimir Poetin houdt donderdag zijn jaarlijkse rede tot de natie. (AFP) Beeld
De Russische president Vladimir Poetin houdt donderdag zijn jaarlijkse rede tot de natie. (AFP)
Journalisten maken foto's van de Russische president Poetin op televisie. Poetin heeft donderdag in zijn jaarlijkse toespraak tot de natie uitgehaald naar het buitenland. Volgens hem zitten andere landen achter de demonstraties in Rusland. (AFP) Beeld
Journalisten maken foto's van de Russische president Poetin op televisie. Poetin heeft donderdag in zijn jaarlijkse toespraak tot de natie uitgehaald naar het buitenland. Volgens hem zitten andere landen achter de demonstraties in Rusland. (AFP)
Meer over