Poetin wil Russen aan het sporten krijgen

Gewoonlijk roept president Vladimir Poetin de staatsraad in het Kremlin bijeen om Ruslands nationale problemen te bespreken. De hervorming van het leger....

De Russen kennen hun president als een sportman: ondanks al zijn verplichtingen gaat er geen dag voorbij of hij zwemt, judoot of staat op de ski's. Poetin rookt niet, drinkt bijna niet, en kan zich zonder problemen vijftien keer opdrukken. Hij maakt er geen geheim van dat judo hem ook in geestelijk opzicht heeft gevormd. Het heeft hem geleerd alleen op eigen kracht te vertrouwen en tegenstanders altijd met respect te benaderen.

De gemiddelde Rus lijkt meer op Poetins voorganger, Boris Jeltsin. Ze drinken nog evenveel als vroeger, zijn meer gaan roken en minder gaan sporten. 90 Procent doet nooit aan sport (in Nederland 35 procent). De fysieke conditie van de Russen is belabberd; bijna de helft van de jongens wordt wegens gezondheidsproblemen afgekeurd voor het leger. Het Russische sterftecijfer is het hoogst van Europa; Russische mannen halen in de meeste gevallen niet eens de zestig.

Poetin ziet sport als dé manier om Rusland weer gezond te krijgen. Tegen de gouverneurs en ministers die zitting hebben in de staatsraad zei hij: 'We spreken niet alleen over de problemen van de sport, maar ook over een waardige manier van leven en de toekomst van de natie.' Het systeem van gratis sportscholen uit de Sovjettijd bestaat niet meer. Stadions en sporthallen maken een verwaarloosde indruk. De nieuwe fitnessclubs met hun zonnebanken zijn alleen te betalen voor de nieuwe rijken.

De staatsraad wil dat het aantal Russen dat aan sport doet binnen vijf jaar drie keer zo groot is. Er komt meer subsidie voor sport, het aantal gymlessen op de scholen wordt opgevoerd, en de verafschuwde arbeidsgymnastiek - elke dag verplicht vijf minuten rekken en strekken op het werk - wordt weer ingevoerd.

De maatregelen moeten er ook voor zorgen dat Rusland een sportgrootmacht blijft. Dat de Russen op de Olympische Spelen in Sydney bij de medailleverdeling niet eerste maar tweede werden, zag menigeen als het bewijs dat de neergang was ingezet. Veel van de medaillewinnaars behoren tot de oudere generatie, en de kans is groot dat de resultaten de volgende keer nog minder zijn. Poetin wil van het aantal gouden medailles weer een zaak van nationaal prestige maken. Olympische sporters zullen een voor Russische begrippen ruim stipendium ontvangen van vijftienduizend roebel (550 euro) per maand.

De staatsraad wil bovendien 'totale, agressieve propaganda voor een gezonde manier van leven'. Daarom moet er meer sport op de Russische tv te zien zijn. Bijvoorbeeld op het kanaal waar tot voor kort de oppositiezender TV-6 uitzond. 'Mensen zijn doodmoe van politiek', verklaarde een van de gouverneurs na afloop van de zitting. 'Ze kijken liever naar sport'.

Meer over