Poetin treft Hollande alsnog; nu voor vredesoverleg over Oost-Oekraïne

De regeringsleiders van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland doen een poging de impasse in Oost-Oekraïne te doorbreken. Woensdag treffen ze elkaar in Berlijn voor overleg over de uitvoer van het vredesplan. Het is voor het eerst in een jaar dat de vier landen bijeenkomen voor beraad over Oost-Oekraïne.

De Normandische Vier in Minsk, februari 2015. Beeld epa
De Normandische Vier in Minsk, februari 2015.Beeld epa

Dinsdag kondigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel het overleg aan. Kiev, Parijs en Moskou hebben alle drie bevestigd dat hun leiders de ontmoeting zullen bijwonen.

Behalve Merkel treft de Russische president Vladimir Poetin ook de Oekraïnse president Petro Porosjenko en zijn Franse ambtgenoot François Hollande. De 'Normandische Vier', zoals het overlegorgaan tussen de vier landen officieus heet, zullen Minsk-II evalueren, het vredesplan voor Oost-Oekraïne dat al in februari 2015 is opgesteld.

Volgens westerse regeringsleiders schort het aan de uitvoering van dit plan. Het staakt-het-vuren wordt met voeten getreden, stelt een woordvoerder van de Duitse regering, en het politieke hervormingsproces is verzand. Frankrijk hoopt dat de gesprekspartners in Berlijn een datum overeenkomen voor verkiezingen in de Donbass-regio. Ook zet Parijs in op een verdere afbouw van de militaire aanwezigheid van de beide strijdende partijen in Oost-Oekraïne.

Gesprek afgezegd

Oktober vorig jaar kwamen de Normandische Vier voor het laatst bijeen om te overleggen over de vorderingen in Oost-Oekraïne. Dinsdag gaf Porosjenko te kennen dat Oekraïne 'geen hoge verwachtingen' heeft van de ontmoeting in Berlijn.

Pikant is dat het overleg plaatsvindt op dezelfde dag dat Poetin een bezoek zou brengen aan Parijs. Vorige week zegde de Russische president de afspraak af, nadat de spanningen tussen Rusland en Frankrijk over de situatie in Syrië hoog waren opgelopen. Poetin treft Hollande woensdag alsnog, maar dan in Berlijn.

De Franse president en Merkel zullen de gelegenheid ook aangrijpen om met Poetin te spreken over Syrië, meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de Duitse regering. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault liet doorschemeren dat Aleppo woensdag ter sprake komt.

Poetin zegde vorige week een bezoek aan Parijs af. Beeld ap
Poetin zegde vorige week een bezoek aan Parijs af.Beeld ap
Meer over