Poetin test militaire paraatheid in grensgebied Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische krijgsmacht opdracht gegeven tot een paraatheidsoefening. Dat zei minister van defensie Sergej Sjoigoe vandaag in een televisietoespraak.

Redactie
Berkoet-troepen houden de wacht bij een pro-Janoekovitsj betoging in de oosterse stad Donetsk. Beeld reuters
Berkoet-troepen houden de wacht bij een pro-Janoekovitsj betoging in de oosterse stad Donetsk.Beeld reuters

Volgens Sjoigoe zijn de trainingen bedoeld om 'de paraatheid van de militairen te oefenen in crisissituaties die de nationale militaire veiligheid bedreigen.' Tijdens de eerste twee dagen zullen de militairen in een verhoogde staat van paraatheid worden gebracht en op schietterreinen oefenen. Op vrijdag beginnen de militaire manoeuvres, die vier dagen duren. Hierbij komen marineschepen van de Noordelijke en de Baltische Vloot in actie. De luchtmacht neemt ook deel aan de trainingen.

Hoewel Sjoigoe het land niet bij naam noemde, lijken de oefeningen verband te houden met het recente conflict en de machtswisseling in Oekraïne. De prominente Russische parlementariër Leonid Sloetski zei gisteren dat de verdreven president Viktor Janoekovitsj nog steeds het wettige staatshoofd van Oekraïne is. Verder zette hij 'een groot vraagteken' bij de rechtskracht van de besluiten die het Oekraïense parlement sinds de val van Janoekovitsj heeft genomen. Hij beloofde dat Oekraïense Russen in levensgevaar op de bescherming van Rusland kunnen rekenen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwt voor religieuze spanningen in Oekraïne. Volgens hem leggen 'extremisten' hun wil op aan het land.

Oproerpolitie Berkoet opgeheven
Eerder meldde de interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, op Facebook dat Oekraïne de gevreesde oproerpolitie Berkoet per direct opheft. De Berkoet-eenheden worden door de oppositie gehaat vanwege hun gewelddadige optreden tijdens de rellen in Kiev, waarbij afgelopen week meer dan 80 mensen omkwamen.

'De Berkoet bestaat niet meer', schreef Avakov vanochtend. 'Ik heb artikel 144 op 25 februari 2014 getekend voor de opheffing van de Berkoet Speciale Publieke Politie-eenheden voor Veiligheid.' De interim-minister geeft later vandaag meer details tijdens een persconferentie.

Nieuwe overgangsregering
Het Oekraïense parlement is er gisteren niet in geslaagd een nieuwe premier aan te wijzen en een regering te formeren. Interim-president Toertsjynov heeft besluiten uitgesteld tot morgen.

Een overgangsregering moet het land bij elkaar zien te houden en onderhandelen met buitenlandse geldschieters over noodkrediet.

Rusland heeft vandaag gezegd dat er snel een beslissing moet vallen over financiële hulp aan Oekraïne, maar dat er nog geen internationale groep van experts is gevormd. Gesprekken hierover moeten nog plaatsvinden.

Donorconferentie
Eurocommissaris Ollie Rehn (Begroting) pleitte gisteren voor een donorconferentie van Europese landen voor het noodlijdende Oekraïne, dat aan de rand van een failliet staat.

IMF-topvrouw Christine Lagarde maakte gisterenavond bekend dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschijnlijk op de korte termijn adviseurs stuurt om het land te helpen bij het opbouwen en hervormen van de economie.

'Om de economie te ondersteunen, moeten we de dialoog aangaan met de Oekraïense autoriteiten en onderzoeken welke steun het IMF kan verlenen', stelde Lagarde. 'We zullen waarschijnlijk snel technische steun naar het land sturen.'

Berechting van Janoekovitsj
Het Oekraïense parlement sprak zich gisteren uit voor het berechten van Janoekovitsj door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 100 demonstranten. De autoriteiten weten niet waar de verdreven president zich nu schuilhoudt. Verschillende gebouwen in Oekraïne, waaronder de nationale bank en de residentie van Janoekovitsj, zijn vandaag doorzocht.

Meer over