Poetin krikt optimisme beleggers nog verder op

Stemming

Na de opluchting over het referendum over de Krim, maandag, krikte de Russische president Vladimir Poetin de stemming onder beleggers verder op toen hij zei geen interesse te hebben in andere delen van Oekraïne dan de Krim. De dreigende woorden van Europese en Amerikaanse regeringsleiders over economische sancties tegen de Russen konden de goede stemming niet meer teniet doen. De toonaangevende Europese en Amerikaanse graadmeters sloten alle in de plus.

Indices

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent hoger op 389 punten. De Midkap klom 1 procent tot 666 punten. De beurzen in Parijs en Londen werden tot 1 procent meer waard. De DAX in Frankfurt steeg 0,7 procent, ondanks een scherpe daling van het economisch vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in maart. De daling werd onder meer veroorzaakt door de onzekerheid over de crisis in de Oekraïne.

Winnaar

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was met een koerswinst van 6,3 procent de grootste stijger in de AEX. De koers liep op naar aanleiding van een bericht in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Een woordvoerder van het bedrijf zou volgens de krant hebben gezegd dat SBM geen indicaties heeft dat medewerkers in Brazilië zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Later op de dag zei de woordvoerder verkeerd te zijn geciteerd, maar de koers bleef onveranderd hoog.

Verliezer

Technisch dienstverlener Imtech was met een verlies van 2,8 procent de hekkensluiter in de AEX. Het door fraudezaken geplaagde bedrijf leed vorig jaar opnieuw een fors verlies. Een nieuwe overeenkomst met financiers moet Imtech weer op de been helpen.

Software

In New York stegen de aandelen Microsoft met 4 procent tot het hoogste niveau in een jaar. Beleggers verwachten dat het softwarebedrijf met een nieuwe versie komt van Office voor de Apple iPad. Verkoper van videogames GameStop leverde 3,4 procent in nadat bekend werd dat Wal-Mart ook gebruikte videospelletjes gaat verkopen.

Hertz

Het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz sloot 0,5 procent lager na de mededeling dat het de divisie die materieel voor in de bouw verhuurt gaat afsplitsen.

undefined

Meer over