Poetin komt Trump te hulp: wij kregen geen geheime informatie

De Russische president Poetin heeft het woensdag voor zijn belaagde Amerikaanse collega Trump opgenomen. Poetin zei dat Trump helemaal geen geheimen heeft prijsgegeven tijdens zijn gesprek in het Oval Office met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Hij noemde het schandaal rond Trumps omstreden overleg in het Witte Huis met Lavrov 'politieke schizofrenie'.

Redactie
Poetin woensdag in Sotsji. Beeld AFP
Poetin woensdag in Sotsji.Beeld AFP

De Russische leider deed zijn uitlating tijdens een persconferentie in Sotsji met de bezoekende Italiaanse premier Gentiloni. Volgens hem is de ophef in de VS over Trumps optreden overdreven.

Lavrov en de Russische ambassadeur Sergej Kisljak kregen vorige week in het Witte Huis van Trump details te horen over de plannen van Islamitische Staat voor aanslagen op vliegtuigen met in laptops verstopte explosieven. Deze gevoelige informatie was afkomstig van Israël, zo meldde The New York Times dinsdag.

De Israëlische inlichtingendienst zou beschikken over een bron in een stad in IS-gebied in Syrië of Irak. Deze bron zou op de plannen zijn gestuit en Jeruzalem hebben getipt. Israël speelde deze gevoelige informatie weer door naar de VS. Het was echter niet de bedoeling dat de VS de informatie zou delen met andere landen en zeker niet met Rusland. Israël is nu bang dat de bron in IS-gebied, die mogelijk ook op de hoogte kan zijn van de Russische militaire operaties in Syrië, in gevaar komt.

Straffen

Poetin zei dat hij beschikt over de tekst van het gesprek tussen Lavrov en Trump en die aan het Amerikaanse parlement kan geven. Wel zou het Witte Huis hiermee moeten instemmen, benadrukte hij. Volgens de Russische president wordt Trump bewust tegengewerkt en kan hij niet normaal zijn werk doen in Washington.

Poetin betoogde dat de in zijn ogen anti-Russische sentimenten in de VS de relatie tussen beide landen schaden. Hij maakte nog een grap over de kwestie. De Russische leider zei dat hij Lavrov zal straffen 'omdat hij de geheimen niet met ons heeft gedeeld'. Poetin: 'Niet met mij en niet met de Russische geheime dienst. Dat was erg slecht van hem.'

Volgens de Rus heerst nu 'politieke schizofrenie' in de VS. Poetin: 'Het is moeilijk in te schatten waarmee de mensen, die zulke onzin en rotzooi verzinnen, de volgende keer komen. Wat me verbaast, is dat ze de binnenlandse politieke situatie door elkaar schudden, gebruikmakend van anti-Russische teksten.'

Het Kremlin wilde eerder op de dag niets zeggen over de rel rond Trumps optreden in het Oval Office. Joeri Oesjakov, een vertrouweling van Poetin, weigerde in te gaan op de zaak. Hij zei alleen dat 'alle contacten met de Amerikaanse president belangrijk' zijn. Op de vraag van de Russische media wat er daadwerkelijk is besproken in Washington, antwoordde hij niet.

Meer over