Poetin heeft aan één ronde genoeg

Rusland is officieel begonnen aan het tijdperk-Poetin. Maar de overwinning van de waarnemend president was met nèt over de 50 procent van de stemmen minder beslissend dan verwacht....

Een zelfverzekerde en ontspannen Vladimir Poetin stond de media 's nachts in vrijetijdskleding in het hoofdkwartier van zijn campagnestaf te woord. 'Morgen gaan we gewoon weer aan het werk', glimlachte hij. Poetins eerste taak is de vorming van een nieuwe regering en de vervanging van de Kremlinstaf. Hij heeft al aangekondigd dat hij voor het bestrijden van de corruptie zijn oude KGB-collega's zal inzetten.

Hoewel niemand eraan twijfelde dat Poetin uiteindelijk zou hebben gewonnen, was een tweede ronde een gevoelige klap geweest voor de nieuwe sterke man van Rusland. Pas na middernacht, toen de stemmen in Europees Rusland en in Poetins geboortestad Sint-Petersburg waren geteld, werd duidelijk dat de interim-president de 50 procent had gehaald.

Communistenleider Gennadi Zjoeganov was met zo'n 30 procent van de stemmen een onverwacht goede tweede. Maar hij klaagde dat er massaal was gefraudeerd in afgelegen republieken als Basjkirië, Dagestan en Tatarstan, waar de machtige gouverneurs hun steun aan de interim-president hadden beloofd. 'Ik ben ervan overtuigd dat er een tweede ronde komt, daar wijzen alle feiten op', hield Zjoeganov vol.

Grigori Javlinski, die zich had opgeworpen als kandidaat van de democraten, haalde nog geen 7 procent van de stemmen. De energie die hij in zijn campagne had gestoken, leverde weinig op. Als enige politicus die voorzichtige kritiek had geleverd op de oorlog in Tsjetsjenië was het voor hem moeilijk kiezers te trekken. 'Natuurlijk heb ik gevochten om in de tweede ronde te komen', gaf hij toe. 'Maar het is belangrijk te laten zien hoeveel mensen zich het recht voorbehouden zich niet in het gelid te laten zetten.'

De vrees dat de opkomst onder de vereiste 50 procent zou blijven, werd niet bewaarheid. Hoewel de campagne saai was, en de uitslag al bij voorbaat leek vast te staan, ging toch 68 procent van de kiezers naar de stembus.

In Tsjetsjenië deed het Russische leger zijn uiterste best om de verkiezingen de schijn van normaliteit te geven. Maar de stembusgang dreigde in de war te worden geschopt door het bericht dat de Tsjetsjeense rebellen er ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen in zouden zijn geslaagd de Russen te verrassen en het district Nozjaj-Joert in het oosten van de republiek binnen te trekken. Dat is pijnlijk voor Poetin, die zijn populariteit vooral te danken heeft aan de claim dat 'de bandieten' onder zijn leiding zijn 'vernietigd'.

Een groep buitenlandse journalisten kreeg de gelegenheid onder begeleiding van de Russische politie een stembureau in de ruïnes van Grozny te bezoeken. De opkomst was 98 procent, beweerden de autoriteiten. De kiezers werden door de politie met bussen opgehaald en vervoerd naar de stembureaus, die meestal in de kommandatoera waren gevestigd. 'Ik ga niet stemmen, het maakt allemaal toch niets uit', zei een Tsjeêêeense tegen Associated Press. 'Er verandert niets, het worden weer dezelfde mensen. Het zijn allemaal bandieten.'

Meer over