Poetin belooft Le Pen zich 'niet te bemoeien met Franse verkiezingen'

De Russische president Poetin heeft de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen ontvangen in het Kremlin. De ontmoeting komt op een controversieel moment: over precies een maand houdt Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag enkele weken voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk onverwachts de rechtse kandidaat Marine Le Pen ontvangen. Beeld reuters
De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag enkele weken voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk onverwachts de rechtse kandidaat Marine Le Pen ontvangen.Beeld reuters

Poetin beloofde de leider van het Front National dat hij zich niet zal bemoeien met de Franse verkiezingen. Het Kremlin stelt dat er niet is gesproken over financiële steun voor de campagne van Le Pen.

De ontmoeting met het Russisch staatshoofd is an sich al winst voor Le Pen. Officieel is ze in Moskou op uitnodiging van het parlement om over terrorisme te praten, maar het bezoek aan het Kremlin laat zien dat er een groter thema op het programma staat: toenadering tot Poetin.

De Russische president is, net als de Amerikaanse president Trump, 'goed voor de wereldvrede', zei Le Pen vorige maand in een speech in Parijs. In een interview met de Russische krant Kommersant rechtvaardigde ze de inlijving van de Oekraiense Krim. 'Het schiereiland is nooit Oekraïens geweest.'

Voor de ontmoeting met president Poetin sprak Le Pen met parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin, al jaren een van Poetins belangrijkste vertrouwenspersonen. Volodin is ook de man die weet welke ontmoetingen ertoe doen in een presidentscampagne - hij is de architect van Poetins campagnes.

Poetin en Le Pen kunnen elkaar gebruiken. De Russische president ziet graag meer westerse leiders die bereid zijn om sancties tegen de Russische economie en elite op te heffen. Ook fijn: iemand in het Elysée die uit de EU wil stappen en uit de NAVO, het bondgenootschap dat Rusland ieder moment kan binnenvallen volgens de Russische journaals.

Een journalist houdt een afbeelding vast met portretten van Poetin, Le Pen en Trump. (Archiefbeeld 2016) Beeld epa
Een journalist houdt een afbeelding vast met portretten van Poetin, Le Pen en Trump. (Archiefbeeld 2016)Beeld epa

Andersom plukt het Front National vruchten in Rusland. In 2014 verstrekte een Moskouse bank met banden met het Kremlin (inmiddels failliet) een lening van 9,5 miljoen euro. Een politiek fonds van Jean-Marie Le Pen, Marine's vader en oprichter van de partij, ontving dat jaar een lening van ruim 2 miljoen euro uit Russische handen.

Le Pen heeft met spoed geld nodig voor haar campagne. Nog zeker 6 miljoen euro, zei ze onlangs. Franse banken weigeren haar geld te lenen. Die blijven liever neutraal. Voorlopig moet ze het doen met een lening van 6 miljoen uit het fonds van haar vader.

De vriendschap met de Russische leiding is de laatste maanden vast opgewarmd. Marion Maréchal-Le Pen, nicht en partijgenoot van Marine, was in november in de Doema. Daar ruilde ze een fles Franse wijn tegen wijn uit de Krim met de vooraanstaande parlementariër Natalja Poklonskaja. Ze spraken de wens uit samen wijnen te produceren op het schiereiland.

null Beeld epa
Beeld epa

Het bezoek wordt vanuit Frankrijk met wantrouwen gevolgd. Het kamp van Emmanuel Macron, volgens peilingen Le Pens belangrijkste concurrent, beschuldigde Rusland al van hackpogingen en andere beïnvloeding van de presidentsrace. Zo zouden staatsmedia nepnieuws verspreiden om Macron, voorstander van sancties tegen Rusland, zwart te maken.

Van omarming door de staatszender in Moskou is zeker sprake. Ook voor Franstaligen duidt het Kremlin de presidentsrace: Rusland steekt dit jaar 1,2 miljard roebel (19 miljoen euro) in de oprichting van de Franse versie van tv-zender RT (voorheen Russia Today). Die beoogt om wereldwijd de Russische kijk op de werkelijkheid te verspreiden - daarin is Marine Le Pen de ideale president voor Frankrijk.

Lees meer over Marine Le Pen

Wie denkt dat Marine Le Pen haar succes vooral te danken heeft aan haar anti-islamretoriek mist de aantrekkingskracht die uitgaat van haar economische plannen. Veel Fransen dromen van een 'Frexit'.

Meer over