Poetin beetje boos op blad met ‘erotische fantasieën’

MOSKOU Sommige geruchten zijn te mooi om niet af te drukken. Zo was er vorige week buiten Rusland nogal wat aandacht voor het bericht in de tabloid Moskovski Korrespondent dat president Poetin gescheiden was van zijn vrouw Loedmilla....

Arnout Brouwers

Kabajeva (24) won als gymnaste een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2004, schakelde over op een even succesvolle carrière als fotomodel en belandde vorig jaar in het Russische parlement, de Doema. Daar beheert ze de portefeuille jeugdzaken voor Poetins partij Verenigd Rusland.

Het ‘bewijs’ voor de trouwplannen kon op zijn best indirect genoemd worden. De krant had van een organisator van feesten in St. Petersburg vernomen dat er een ‘geheime wedloop’ was om Poetins trouwfeest in juni te mogen voorbereiden.

En was het verder niet opvallend dat Loedmilla, Poetins vrouw, afwezig was tijdens het recente bezoek van president Bush (met vrouw) aan het presidentiële buitenverblijf nabij Sotsji? Of dat de Kremlingezinde Russische media, de staatstelevisie voorop, zo uitvoerig over het huwelijk van de Franse president Sarkozy berichtten?

In tegenstelling tot de westerse media die het gerucht publiceerden, bleef het bijna helemaal stil in Rusland. Met reden, zo blijkt nu. Vrijdag zei Poetin tijdens een persconferentie in Italië dat ‘er niet één woord’ van het verhaal klopte. Dezelfde dag hield de Moskovski Korrespondent, dat pas sinds kort op de markt was, op te bestaan.

Poetin zei in Italië dat er wel vaker namen genoemd werden van succesvolle, mooie jonge vrouwen. ‘Het zal u niet verrassen als ik u zeg dat ik ze allemaal prachtig vind.’ Net als alle Russische vrouwen trouwens, die Poetin ‘de talentvolste en mooiste ter wereld’ noemde. ‘De enige die er wellicht mee kunnen concurreren, zijn Italiaanse vrouwen’, vervolgde hij onder Italiaans applaus.

Daarop volgde echter een sneer aan ‘diegenen die met hun grieperige neuzen en hun erotische fantasieën inbreuk maken op het privéleven van anderen.’ De president was dus toch wel een beetje boos. Net als Kabajeva trouwens, die met een proces dreigde.

Diezelfde dag trok zakenman Alexander Lebedev, die ook de kritische krant Novaja Gazeta uitgeeft, de stekker uit het project. Het had niets met politieke druk te maken, stelde hij, maar alles met de slechte financiële perspectieven van de krant. De autoriteiten hebben Lebedev duidelijk gemaakt dat hij zich beter op zijn bancaire activiteiten kan concentreren, oordeelde Igor Jakovenko, de voorzitter van de vakbond van Russische journalisten. Of hij was simpelweg bang geworden, schreef de zakenkrant Kommersant.

Arnout Brouwers

Meer over