Poema verbergt zich beter dan de politie kan zoeken

Wat gebeurt er als de Zuid-Limburgse poema straks uitgehongerd raakt en een spelende peuter op zijn weg vindt? Dat kan rampzalig aflopen, zegt secretaris L....

ANDRE LAMMERSE

Van onze correspondent

Andre Lammerse

MAASTRICHT

De politie van Meerssen is al ruim drie weken bezig om 'de poema van Limburg' te vangen. Een amateurfilmer maakte vorige maand beelden van een grote, donkerbruine kat in het Bunderbos bij Meerssen. Nadat zoogdierdeskundige Backbier de film had bekeken en had vastgesteld dat Limburg hier met een poema van doen had, kwam de politie in actie.

Gewapend met een verdovingsgeweer zijn er nu dagelijks twee agenten mee in de weer. Vorige week werden drie kooivallen met lokaas uitgezet. Maar alleen een paar wandelaars hebben tot dusver een glimp van de 'bergleeuw' kunnen opvangen. Volgens de laatste meldingen beweegt het dier zich in de heuvelachtige en bosrijke omgeving van Meerssen en Valkenburg.

De poema, die tot de beschermde diersoorten behoort, leeft in Noord- en Zuid-Amerika. De Limburgse poema is waarschijnlijk illegaal als huisdier gehouden. Dat zou kunnen verklaren waarom de eigenaar zich nog steeds niet bij de politie heeft gemeld. 'Misschien is de poema ontsnapt', zegt Backbier. 'Maar eerlijk gezegd denk ik dat de eigenaar hem gewoon heeft losgelaten omdat het beest te groot werd. Dat zie je wel vaker bij mensen die een exotisch dier kopen en het beu worden als het niet meer in de woonkamer past.'

Bij de politie zijn al vele telefoontjes van bezorgde ouders binnengekomen. Politiewoordvoerder M. Derey begrijpt die onrust. 'Het is en blijft een roofdier, ook al is hij dan waarschijnlijk als huisdier gehouden.' Sinds kort worden er stukken verse reebout in de bossen neergelegd om vraatzucht bij de poema te voorkomen.

Als de poema wordt gevangen, zal hij worden overgebracht naar Artis. Maar tot dusver heeft de zeventig centimer hoge katachtige bewezen dat hij zich kan beter verbergen dan de politie kan zoeken. Een bevestiging van zijn aanwezigheid is alleen gevonden in deels verregende voetsporen.

'Het is een heel schuw dier met een uitstekend gehoor en reukvermogen', zegt politiewoordvoerder Derey. 'De beste methode is hem in te sluiten en te verdoven, maar dan moet je wel precies weten waar hij zit.' De jongste melding kwam afgelopen zaterdag van een vrouw uit Meerssen, die 'een hele grote kat' door de achtertuin zag sluipen. Pas twee uur later schakelde ze op advies van een kennis de politie in. Derey: 'Natuurlijk was het dier al lang verdwenen toen wij arriveerden.' Derey.

Backbier is tijdens zijn wandelingen in Limburg overigens wel vertrouwd geraakt met uitheemse diersoorten. 'Mensen dumpen die dieren als ze er genoeg van hebben. Siberische grondeekhoorntjes in de buurt van Nederweert, laatst bij Simpelveld een zilvervos uit het Poolgebied, springmuizen in het Vijlnerbos, roodwangschildpadden, brulkikkers, wasberen, noem maar op. Het is hier in Limburg soms net een dierentuin.'

Meer over