Podiumkunsten

Na twee jaar is hiphopfestival Appelsap terug van weggeweest: zondag van 12-22u in het Amsterdamse Oosterpark met optredens van Pharoahe Monch (foto), Theophilus London, Zwart Licht & Boyz in the Hood....

George Clinton & Parliament/Funkadelic vanavond in Rotterdam (Watt), zaterdag in Eindhoven (Effenaar).

Los Lobos vanavond in Amsterdam (Paradiso); Eric Burdon & The Animals vrijdag in Amsterdam (Paradiso); GWAR vrijdag in Zaandam (De Kade); Lamb Of God zaterdag in Amsterdam (Melkweg).

David Byrne zondag in Amsterdam (Melkweg); Earthless zondag in Utrecht (dB’s), dinsdag in Amsterdam (Winston Kingdom); Mr. Vegas & Thugz Band in Amsterdam (Paradiso); The Pains Of Being Pure At Heart woensdag in Rotterdam (Rotown).

Dance
Veel dancefeesten rond de Gay Pride in Amsterdam, zoals het hele weekend in Paradiso: vrijdag een discoavond, zaterdag ‘U.L.T.R.A.S.E.X.I.’ met dj’s Mark Moore (S’Express) en JBag en zondag vanaf 15u met o.a. dj Dikky Vendetta. Vrijdag in Sugar Factory het beste van 21 jaar house met dj’s Benjamin Brown, Brian S, Victor Coral e.a.

De meer experimentele house, electro, techno en dub is vrijdag in Trouw, Amsterdam te horen van de Britse dj’s Appleblim en Will Saul, en uit New York dj Jerome Sydenham – allen van het AUS music label. Zaterdag op dezelfde locatie de avond 360 Solo met dj’s Patrice Bäumel en Nuno dos Santos.

Voorts: vrijdag in Panama (Amsterdam) dj Danny Howells.

Jazz
Vrijdag Kim Hoorweg, Karel Boehlee, Tom Beek in Concertgebouw, Amsterdam.

Steve Cohn e.a: zaterdag in De Burcht in Leiden.

Wicked Jazz Sounds, zondag in Amsterdam (Sugar Factory).

Hans Dulfer, woensdag in Alto in Amsterdam.

Wereldmuziek
Raj Mohan Ensemble speelt zaterdag een mengeling van Indiase composities van Raj met westers klassiek en pop in het Beauforthuis in Austerlitz.

Klassiek
In het Concertgebouw, Amsterdam: vanavond Orchester der KlangVerwaltung o.l.v. Enoch zu Guttenberg en m.m.v. Susanne Bernhard (sopraan), Gerhild Romberger (mezzo), Alfred Kim (tenor), Yorck Felix Speer (barition), met Verdi.

Zondag Symfonieorkest Vlaanderen o.lv. Etienne Siebens, m.m.v. Rosanne Philippens (viool) met Grieg, Mendelssohn, Moesorgski, Mozart en Ravel. Maandag JeugdOrkest Nederland o.lv. Jurjen Hempel met Quirine Viersen op cello, met Elgar, Stravinsky en Ter Veldhuis. Dinsdag ‘de schoonheid van de stem’ waarbij de zes zangers van de Britse The King’s Singers muziek van Byrd, Goodall, Josquin des Prez en The Beatles zullen brengen. Woensdag NJO Orkest van de 19e Eeuw o.l.v. Richard Egarr (fortepianodirigent) met J. Haydn, Mendelssohn en Mozart.

Bernard Winsemius, zondag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Rien Donkersloot speelt werken van Bach op het orgel in de Nieuwe Kerk in Delft.

Vanavond en dinsdag orgelconcert door Jos van der Kooy in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Uit de concertserie Klassiek op locatie, zondag in Molenhoek bij Jachtslot Mookerheide een kamermuziekmiddag met het Italiaanse Quartetto AVOS.

Kerkrade, in o.a. Radohal en stadion het Wereld Music Concours met harmonie- en fanfareorkesten, brassbands, slagwerkensembles, Metropole Orkest en Jeugd Harmonie Orkest en vele anderen. Nog t/m 2/8. wmc.nl

Theater
Ramskapelle, tragikomedie door Huis van Bourgondië en CC Genk. Over de ondergang van het dorp Ramskapelle, gemaakt en gespeeld door Lien De Graeve, Janne Desmet en Saar Vandenberghe. Van 31/7 (première) t/m 3/8 en van 5 t/m 7/8 tijdens Festival Theater aan Zee in Oostende, België. Op 29 en 30/8 op Festival Cultura Nova in Heerlen. huisvanbourgondie.nl

Much ado about nothing, liefdeskomedie van Shakespeare in het Shakespeare Theater Diever. Op 12/8 een try-out, 14/8 première; daarna t/m 12/9. shakespearetheaterdiever.nl

De goede minnaar van Neil Simon door Theater Het Hof in regie van Joop van der Linden. Komedie met Lilian van den Berg en Brit Vreenegoor. Nog t/m 8/8 in Theater Het Hof, Arnhem. theaterhethof.nl

De Parade: Dranck door Orkater is stoere-mannen-muziektheater over kapotgaan. In Amsterdam van 31/7 t/m 6/8. * * * *

Wir haben Sex-appeal Duits-Nederlandse entertainer Sven Ratzke is af en toe het spoor bijster, maar weet zijn publiek op hoog niveau te vermaken. In Amsterdam, 12 t/m 16/8. * * * *

Go Vote! is dwaas én met inhoud. Geschreven door Nathan Vecht, regie Aat Ceelen. Het type voorstelling waarvan je er vele op De Parade zou wensen. In Amsterdam: 9 t/m 16/8.

* * * *

deparade.nl

De storm van Shakespeare door Theater het Amsterdamse Bos, dat daarmee zijn 25-jarig jubileum viert. Een duister sprookje over wraak en macht en het lot dat de mens tot speelbal maakt. Regie: Frances Sanders. Nog t/m 9/8 om 21.30u in Openluchttheater Amsterdamse Bos. bostheater.nl

* * *

Dans
Vrijdag in het Concertgebouw, Amsterdam: dans van Olga Pericet begeleidt door vier muzikanten onder wie gitaristen Antonia Jiménez en Arcadio Marín en twee gastdansers (uitv.). Daarna zaterdag in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal.

Jong
Lizzy - Chaos in het Koninkrijk is een familiemusical door NME Foundation, met een cast van kinderen. Lizzy groeit op in de tijd van de ridders en gaat op zoek naar de gestolen eeuwig fluitende fluitketel. Regie en scenario: Barthel van Lint en Niels Pieterse. Muziek van Jan Willem Hoekstra. Van 30/7 t/m 9/8 (première vrijdag) op het Binnenhof in Den Haag.

Meer over